Fidel Castro, een nieuw tijdperk in de geschiedenis

i-001-006.jpg
Bij de karavaan waarmee de Cubaanse bevolking afscheid nam van Fidel Castro, toonde jong en oud zijn respect aan de leider van de revolutie. (Foto: ZLV)

Tot vreugde van enkelen en verdriet van velen is Fidel Castro Ruz, een van de belangrijkste personen uit de moderne geschiedenis, op vrijdag 25 november 2016 op 90-jarige leeftijd overleden.

Fidel Castro leidde de opstand op Cuba tegen de tirannie van Fulgencio Batista en leidde de Cubaanse Revolutie vanaf de overwinning op 1 januari 1959 tot hij, om gezondheidsredenen, in 2006 zijn aftreden aankondigde als president.

Fidel Castro staat wereldwijd bekend om zijn anti-imperialistische ideeën, voor een humane en volhardende strijd tegen uitbuiting en onderdrukking. Decennialang heeft hij strijd geleverd voor de eenheid in Latijns-Amerika, voor een soeverein Cuba, voor vrede, autonomie van staten, gelijkberechtiging en voorspoed van de arbeidersklasse en was hij een voorbeeld voor velen en een inspiratiebron voor communisten en andere revolutionairen om de strijd in eigen landen voort te zetten.

Als politicus was hij uniek om zijn waardigheid en was begaafd met statistische kennis. Zowel zijn buitenlandse politiek als de wetenschappelijke vooruitgang in Cuba, vooral op medisch vlak, maar ook om de Cubaanse onderwijskundige, culturele en sportieve prestaties, hebben Cuba internationaal in de schijnwerpers gezet.

Zijn 90ste verjaardag werd een buitengewone gebeurtenis die overal ter wereld de krantenkoppen haalde.

De persoon Fidel Castro en zijn charismatisch leiderschap riepen zeer sterke emoties op, nooit onverschilligheid. Ook zijn belangrijkste tegenstanders erkennen meestal zijn moed en consequente verdediging van zijn idealen gedurende een lang leven. Hij is nog steeds een personage van grote invloed op een zich transformerend socialistisch Cuba.

Op Cuba gaat de strijd door met jongere kameraden onder leiding van zijn broer Raúl. De wereld neemt afscheid van een groot communistisch leider, die humor, waardigheid, diep inzicht en vastberadenheid wist te koppelen en die terecht op Cuba wordt gezien als vader van het volk.

Venceremos, Partijbestuur NCPN 26 november 2016.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019