Van de redactie

i-002-009.jpg
Strijdbare Portugese communisten tijdens het 20ste Congres van de PCP. (Foto: Manifest/WvdK)

Samsom wordt door de PvdA afgedankt, alsof de sociaaldemocraten het beter zullen doen met Asscher. Mannetjespolitiek i.p.v. terugkomen op de omhelzing van het neoliberalisme die al onder Kok begon. Helemaal in stijl met de mediapolitiek die kenmerkend is geworden voor de Nederlandse politiek. Wilders als geen ander maakt slim gebruik van het 'theater' en krijgt het ene cadeautje na het andere in de schoot geworpen. Nu weer een voortslepend schijnproces waardoor hij weer politiek kan scoren. Wel schuldig, maar geen straf, hoe kom je erop? Intussen laat het Nederlandse establishment, nationaal en lokaal, toe dat ons land verder verrechtst. Niet Pegida-aanhangers worden opgesloten, maar antifascisten! Het is nu al verboden om 'Nooit Meer Fascisme' te roepen als fascisten demonstreren. Het is dit klimaat van willekeur waardoor veel mensen in ons land de politiek niet meer serieus nemen.

De massale hulde die Fidel Castro ook na zijn dood op Cuba kreeg van de bevolking toont een ander beeld. Een revolutionair mens is gestorven niet de Cubaanse Revolutie. De socialistische revolutie wordt onder leiding van een jonger kader voortgezet, dat kunnen de talloze anticommunistische artikelen in de westerse pers niet verhinderen. De Cubanen gaan massaal aan de slag met de erfenis van Fidel Castro en de andere revolutionairen. Op 1 januari 2017 is het 58 jaar geleden dat de Cubaanse Revolutionairen zegevierden.

Eenheid van de bevolking vraagt om goede sociale voorzieningen en politieke en ideologische bewustwording, beide waren op Cuba aanwezig. Eenheid vraagt om een samenleving waarin niet allerlei groepen bewust tegen elkaar worden uitgespeeld. Wél op Cuba aanwezig, niet in ons land. Wel bij echte socialisten aanwezig, niet bij sociaaldemocraten die de panelen hebben verschoven. De PvdA is niet de enige 'linkse' partij die de gevolgen van jarenlange klassencollaboratie nu gepresenteerd krijgt. Hollande is opgestapt, Renzi gaf de pijp aan Maarten. In Spanje en andere landen gaven de socialisten al eerder niet thuis. Het einde van decennia van illusies heeft zich, op een enkele plek na, zoals in Griekenland, aangekondigd.

Inmiddels krijgt de betekenis van de verkiezing van Trump in de VS steeds meer gestalte. Manifest wijdt er aandacht aan. Vaststaat dat ook in dat land de verrechtsing en klassentegenstellingen toenemen. Hoe die tegenstellingen in de praktijk zullen uitpakken wordt mede bepaald. De Amerikaanse les is vooral dat als de woede en teleurstelling onder de bevolking maar groot genoeg zijn de voorspellers, de media en de gearriveerde politici kunnen worden verslagen. Dat kapitalisme niet vanzelfsprekend, noch onverslaanbaar is. De verkiezingen tonen echter ook aan dat woede, teleurstelling en individueel verzet ook misbruikt kunnen worden door opportunisten, populisten, conservatieven, racisten en extreem-rechtse politici, zoals Donald Trump en Wilders die ook misbruik maken van de 'tijdgeest' en onjuiste analyses maken en valse tegenstellingen creëren. Zij trachten de woede en teleurstelling onder de arbeidersklasse om te buigen door gevaarlijke en onjuiste politieke en ideologische tegenstellingen te veroorzaken. Steeds voorbijgaand aan de hoofdtegenstelling, de klassentegenstelling, die tussen de bezitters van kapitaal en productiemiddelen en degenen die alleen hun arbeid kunnen verkopen. Het zijn wolven in schaapskleren die hun rechtse afbraakplannen inpakken in mooie sociale praatjes. Lieden als Wilders en Le Pen kunnen echter zeker worden gestopt door een consequente volksmacht. Moeilijk, maar mogelijk en de enige weg, namelijk door strijd. Het komende jaar zal in het teken staan van de viering van de grootste gebeurtenis van de vorige eeuw: de Grote Oktoberrevolutie in Rusland. Het keerpunt in de menselijke geschiedenis. Het begin van de vele zoektochten naar het socialisme, naar een samenleving zonder uitbuiting van de mens door de mens.

De Portugese communisten tonen intussen al aan dat georganiseerd terugvechten loont. Hun oproep tot strijd aan de basis vindt ondanks grote tegenstand van de heersende klasse steeds meer weerklank. In de komende krant gaan we nader in op de inhoud van het Twintigste Congres van de PCP. In deze krant het slot van een driedelige vertaling van de speech van de herkozen secretaris-generaal Jerónimo de Sousa. Bewustwording vindt op straat plaats, in buurten en bedrijven. Het brainwashen met mediapulp kan alleen worden bestreden in de strijd, door strijdervaringen, teleurstellingen en successen. Zonder inzicht in de noodzaak van klassenstrijd en klassenbewustzijn kunnen de rechtse media hun schadelijke gif blijven verspreiden. De burgerlijke media en politiek zorgen voor steeds meer verwijdering tussen droom en werkelijkheid in de westerse maatschappijen. De opvattingen van de zittende politieke klasse vervreemden zich steeds meer van de ideeën die leven aan de basis van de samenleving. De heersende klasse wordt steeds meer terecht gezien als een groep corrupte grote graaiers die steelt van de bevolking en alleen uit is op eigen gewin.

Meer dan ooit geldt de leus: "weg met het kapitalisme, naar een socialistische samenleving." Stop het tegen elkaar uitspelen van delen van de arbeidersklasse. Stop de plundering door het Westen van Latijns-Amerikaanse, Aziatische, Afrikaanse en Arabische landen. Alleen door economische groei in die landen die ten goede komt aan de bevolkingen kan het asielvraagstuk worden opgelost.

In deze krant zullen we weer een aantal belangwekkende achtergrondartikelen plaatsen. Het laatste deel van de speech op het Avante! festival van de secretaris-generaal van de PCP, met een 'algemene analyse over mondiale en nationale Portugese ontwikkelingen' en 'De dialectiek van hervorming en revolutie' van Willi Gerns Machtsontplooiing is gebaseerd op juiste kennis.

De arbeidersklasse moet overal in de wereld de macht in handen zien te nemen om een socialistische wereld te kunnen opbouwen. Geen makkelijke taak, maar ook niet onmogelijk. Niet gewillig meepolderen in allerlei overleggen, maar de basis organiseren in buurten en bedrijven, moet het parool zijn. Verzet organiseren tegen verdergaande flexibilisering en de algehele afbraak van ons sociaal stelsel. Dat zal zeker niet gemakkelijk zijn. Maar het is de enige weg. Alleen door strijd worden de ware bedoelingen van rechtse politici zichtbaar.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest!

Lees de krant (of op de website: www.ncpn.nl) voor een beter inzicht in de veranderende krachtsverhoudingen en de mondiale kapitalistische crisis.

Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.

Deze keer één artikel op de website www.ncpn.nl:

Trump, de dollarkoers en de renteparadox, geab 109, vertaling Louis Wilms.

Manifest nr. 01/2017 verschijnt op donderdag 19-01-2017.

De redactie wenst alle lezers prettige feestdagen en een voorspoedig en gezond 2017.