Interview met Ammar Bagdache, secretaris-generaal van de Syrische Communistische Partij

i-009-022.jpg i-012-027.jpg
De grotendeels verwoeste wijk Quastal al-Harami in het oude centrum van Aleppo. Inmiddels is Aleppo bijna compleet heroverd door het regeringsleger. Een nieuw tijdperk breekt aan in de stad, waarbij aan de wederopbouw kan worden begonnen. (Foto: ZLV)
i-012-026.jpg
Uitdelen van hulpgoederen aan de bevolking van Aleppo. Met steun van Rusland wordt gepoogd de extremistische islamitische milities te verdrijven en controle te herwinnen over Aleppo. (Foto: ZLV)

Manifest sprak op 3 december jl. met kameraad Ammar Bagdache tijdens het 20ste Congres van de Portugese PCP in Almada, Portugal

De Syrische Communistische Partij heeft één minister in de Syrische regering en verder de nodige kameraden in regeringscommissies, waaronder in de Financiële Commissie. Dat neemt niet weg dat de SCP ook de nodige kritiek heeft op de regering en het regeringsbeleid. De SCP voert een autonome polieke koers.

Het huidige westerse plan van Amerika en zijn bondgenoten is om Syrië in twee stukken uiteen te laten vallen. Rusland zou dan in het westen invloed mogen houden, de anderen in het oosten, waar de olie zich bevindt. Dat is uiteraard onaanvaardbaar. Het tegenplan van de Syrische regering is gericht op het handhaven van een soeverein ongedeeld Syrië. De strijd is daarom gericht op het behouden van de staatseenheid. Dat is de inzet van alle patriotten, waaronder de communisten. De SCP vecht bovendien voor het recht op arbeid en is tegen het invoeren van een kapitalistische liberale economie. De SCP zet in op een alternatief voor het staatskapitalisme: staat dominant, geen particuliere bedrijven en ondernemingen. De huidige staatsbedrijven moeten blijven bestaan. En ook de infrastructuur blijft een staatsaangelegenheid. Bovendien wil de SCP meer steun voor de boeren. De SCP is tegen de invloed van internationale concerns.

Het verschil van mening met de regering ligt vooral op het economische vlak. Politiek bestaat er eenheid van inzicht en strijd. De SCP is onder de huidige omstandigheden voor een leninistische politiek: een pact met de nationale bourgeoisie en een verbond van alle krachten en bewegingen die strijden voor nationale eenheid en bevrijding van de westerse invloed en annexatie-politiek. Het nationale front bestaat al en wordt sterker. Er vinden meer overleggen en conferenties plaats.

De VS blokkeren alle informatiestromen. De SCP kan daarom nauwelijks normaal communiceren. Alle informatie wordt daarom verspreid via Solinet en andere organen die niet worden geblokkeerd.

De machtsbalans is op het moment in evenwicht. Maar de oorlog zal nog lang doorgaan, denkt de SCP. De betrokken partijen hebben zeer verschillende belangen in Syrië, waardoor oplossingen niet voor de hand liggen. Rusland is bijvoorbeeld ook uit op eigen belangen. Ondanks regionale en plaatselijke belangen, waaronder die van IS, is de oorlog in Syrië vooral een mondiaal gevecht om economische belangen, waarvan de bevolking in Syrië de dupe is.

De partij is in tal van plaatsen in Syrië georganiseerd, onder meer is de SCP in Oost-Aleppo overeind gebleven.

Manifest dankte Ammar Bagdache en wenste hem, zijn partij en de Syrische bevolking sterkte en succes in de strijd tegen de westerse overheersing en de plaatselijke en regionale marionetten.