KORT BUITENLANDS NIEUWS

De NAVO maakt zich steeds breder in Midden-Europa

i-009-020.jpg
Amerikaanse soldaten tijdens de NAVO-oefening Saber Strike in Estland in juni jl. Tijdens deze oefening deden meer dan 10.000 NAVO-soldaten mee in de Baltische staten. Doel was om de militaire suprematie te tonen. (Foto: ZLV)
i-009-021.jpg
Engelse NAVO-soldaten naast Poolse tank in de oefening in de Baltischestaten op 2 december jl. De volgende stap is het permanent stationeren van vier NAVO-bataljons in de Baltische staten en Polen. (Foto: ZLV)

Protest in Brazilië

i-009-019.jpg
Een groep demonstranten in Rio de Janeiro op 12 december jl. die actievoeren tegen aangekondigde bezuinigingen door de regering van president Temer. (Foto: ZLV)
i-009-018.jpg
Duizenden demonstranten kwamen een dag later op 13 december, ook bijeen in Sao Paulo om tegen Temer te demonstreren. In 13 van 27 staten van Brazilië gingen burgers de straat op tegen de grote bezuinigingen in het sociale domein. (Foto: ZLV)

Vakbondsstrijd in Duitsland

i-012-025.jpg
De acties om erkenning van de vakbond Ver.di als vertegenwoordiger van het personeel bij de magazijnen van het Amerikaanse Amazon werden ook in de drukke kersttijd gevoerd. Meer dan 200 Amazon-medewerkers staakten om meer kersttoeslag. In september won de vakbond een conflict over het loon. Amazon blijft proberen vakbondsmacht uit het bedrijf te weren. (Foto: ZLV)
i-012-027.jpg
Afgelopen 9 januari staakten buschauffeurs van privé-busbedrijven in Frankfurt met eis van beter loon en betere arbeidsvoorwaarden. De staking trof de hele regio. (Foto: ZLV)

Risico's in 2017

Extreem weer is het belangrijkste risico voor dit jaar, gevolgd door grootschalige gedwongen migratie, grote natuurrampen, grootschalige terroristische aanslagen en massale diefstal van data. Dat is de belangrijkste conclusie van het Global Risks Report 2017 van het World Economic Forum in Davos. Het rapport is gemaakt op basis van een peiling onder 750 deskundigen. (Bron: FD, 12-01-2017)

Investeringen in technologie

Multinationals investeren meer in technologie dan in menselijk kapitaal. Die keuze wordt vaak onder druk van aandeelhouders gemaakt. Dit blijkt uit een wereldwijde peiling van adviesbureau Korn Ferry Hay onder 800 bestuurders van grote beursgenoteerde bedrijven. Het behalen van resultaten in technologie heeft prioriteit. Investeringen op dit gebied zijn bepalend voor het concurrentievoordeel, zegt 63 procent van de ondervraagde directeuren. De overtuiging leeft dat technologie de komende jaren meer toegevoegde waarde levert dan menselijke arbeid. Een ruime minderheid (44%) denkt dat automatisering, robots en kunstmatige intelligentie de rol van werknemers 'grotendeels irrelevant' zullen maken. Korn Ferry Hay plaatst wel een kanttekening. Bedrijven moeten het menselijk kapitaal niet verwaarlozen, luidt de boodschap. 'Talent is de kritische succesfactor om innovatie aan te jagen en in goede banen te leiden'. (Bron: FD, 22-12-2016)

Gaat Italië eurozone verlaten?

De directeur van de gerenommeerde Duitse denktank Ifo, Clemens Fuest, vreest dat de Italianen uiteindelijk uit de eurozone willen stappen als hun levensstandaard niet verbetert. Het welvaartspeil in Italië is op het niveau van 2000. Als er niets verandert zullen de Italianen uiteindelijk zeggen: wij willen deze eurozone niet meer, aldus Fuest. Hij stelt verder dat als het Duitse parlement zou instemmen met een Europees reddingsprogramma voor Italië het de belastingbetaler blootstelt aan een onbeheersbaar risico waarvan het de omvang niet kent. (Bron; FD, 03-01-2017)

Rusland trekt troepen terug

Rusland is begonnen met het terugtrekken van zijn troepen uit Syrië. De actie maakt deel uit van de wankele wapenstilstand die de Syrische regering en gewapende oppositiegroepen hebben gesloten onder regie van Rusland, Turkije en Iran. Persbureau Reuters citeert de hoogste Russische militair chefstaf Valeri Gerasimov, die zei dat de terugtrekking van start is gegaan met het weghalen van het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov voor de kust van Syrië, Luitenant-generaal Ali Abdoellah Ayoub van het Syrische staatsleger bezocht het vliegdekschip om het einde van de missie te markeren. Ayoub benadrukte het belang van Russische steun aan Damascus. (Bron: FD, 07-01-2017)

Zuid-Koreaanse agressie

Dit jaar al wordt een speciale militaire eenheid van zo'n tweehonderd man opgericht om in geval van een openlijk conflict de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en zijn belangrijkste commandanten te doden. De speciale eenheid om de Noord-Koreaanse leiding te elimineren was eerder voorzien in 2019. (Bron: NRC, 10-01-2017)

Fraude van Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (67) wordt verdacht van het ontvangen van steekpenningen in de tijd dat hij ambtenaar was. De premier werd maandag 2 januari door de politie ondervraagd in Jeruzalem. Procureur-generaal Avichai Mandelblit had naar aanleiding van een eerste onderzoek vastgesteld dat er voldoende bewijs was om diepgaander strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Israëlische en buitenlandse zakenlieden, onder wie de Amerikaanse zakenman en voorzitter van het World Jewish Congress Ron Lauder zouden Netanyahu honderdduizenden shekel (1 euro = 4 ILS) aan giften hebben gegeven. Zo zou hij ook 1 mln euro aan campagnedonaties hebben ontvangen van de Franse voor fraude veroordeelde tycoon Arnaud Mimran in 2009. Ook duikt premier Netanyahu's naam op in een corruptieschandaal bij het Duitse technologieconcern ThyssenKrupp bij de verwerving van een miljardenopdracht van het Israëlische leger.

(Bron: FD, 03-01-2017)

Klassenjustitie

Christine Lagarde kan het hoofd blijven van het IMF ondanks haar veroordeling. Zij werd veroordeeld vanwege een omstreden betaling aan zakenman Bernard Tapie in 2008. Aan de veroordeling werd echter geen straf verbonden. De aanklager noemt de uitspraak onbevredigend, maar heeft besloten niet in beroep te gaan. (Bron: FD, 21-12-2016)

Ongegeneerd kapitalistisch zakkenvullen

Woensdag 4 januari rond 12.00 uur hadden de topmannen van het Britse bedrijfsleven in 2017 al meer verdiend dan de gemiddelde werknemer de rest van het jaar: 28.200 pond. (Bron: FD, 05-01-2017)

Nog een brutale kapitalistische graaier

Voormalig topman Martin Winterkorn (69) van Volkswagen ontvangt met ingang van deze maand zijn pensioen. Volgens dagblad Bild krijgt hij van de Duitse autofabrikant, die onder zijn leiding in moeilijkheden raakte door een groot milieuschandaal een bedrijfspensioen dat neerkomt op zo'n 3100 euro per dag. Daarnaast zou hij de rest van zijn leven de beschikking houden over een dienstauto. (Bron: NRC, 05-01-2017)

Kapitalistische scheefgroei neemt steeds meer toe

Het vermogen van de vijfhonderd rijkste mensen op aarde groeide in 2016 met 237 miljard dollar tot een totaal van 4400 miljard dollar. (Bron: FD, 29-12-2016)

Terug naar de middeleeuwen

De Amerikaanse webwinkel Amazon maakt zich schuldig aan 'onacceptabele arbeidsomstandigheden' in zijn magazijnen in Schotland. Werknemers worden gestraft wegens ziekteverzuim en sommigen slapen in een tent om kosten te besparen. (Bron: FD, 13-12-2016)

GM ontslaat 1300 werknemers

De Amerikaanse autofabrikant GM gaat 1300 medewerkers ontslaan bij een fabriek in Detroit. Ook schroeft GM de productie terug in een aantal andere fabrieken. (Bron: FD, 21-12-2016)

Warenhuisketen gooit 6200 mensen op straat

De Amerikaanse warenhuisketen Macy's gaat 6200 banen schrappen nadat de eindejaarsverkopen lager zijn uitgevallen dan verwacht. (Bron: NRC, 05-01-2017)

Bankpersoneel massaal de laan uit

De Italiaanse bank UniCredit gaat nog 6500 banen schrappen om kosten te besparen en haar kapitaalpositie te versterken. Bij de bank werkten 123.000 mensen. De ingreep komt bovenop een eerdere reorganisatie die 7500 werknemers treft. UniCredit zal in 2019 zijn personeelsbestand met 19.000 mensen hebben verkleind. De bank ligt sinds de laatste Europese stresstest voor financiële instellingen onder een vergrootglas. (Bron: NRC, 13-12-2016)