KORT BUITENLANDS

Financiële crisis leidt tot nieuwe politieke onzekerheid

Duitsland heeft een groot deel van zijn in het buitenland verblijvende goud teruggehaald naar eigen land. Na een terughaalactie in 2016 is de voorraad in Frankfurt met meer dan 216 ton vergroot. Dat meldt de Bundesbank. Het goud lag in New York (111 ton) en Parijs (105 ton). Duitsland wil in 2020 de helft van de goudreserves in Frankfurt hebben. De Bundesbank haalt dit jaar nog eens 91 ton uit Parijs. Van het Duitse goud ligt nu bijna 48 procent in Frankfurt, bijna 37 procent in New York, zo'n 13 procent in Londen en een kleine 3 procent in Parijs. In totaal heeft Duitsland 3378 ton goud. Nederland heeft veel minder goud, 612 ton. Het verkocht in de jaren negentig twee derde van zijn goudreserve. (Bron: FD, 10-02-2017)

Drinkwater voor Damascus weer verzekerd

De Syrische regering heeft de controle over de drinkwatervoorziening voor Damascus herwonnen. Daarmee komt een eind aan de watercrisis van ruim een maand in de hoofdstad. Na zware gevechten in het dal van de Barada werd afgelopen weekeinde een akkoord bereikt. De rebellen, die sinds 2012 in het dal zaten, kregen - net als in Aleppo vorige maand - een vrijgeleide naar Idlib. (Bron: NRC, 31-01-2017)

Mondiale groei werkloosheid

Het aantal werklozen in de wereld neemt dit jaar met 3,4 miljoen toe, tot iets meer dan 201 miljoen. Dat voorspelt de internationale arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties. Daarmee zou de wereldwijde werkloosheid stijgen van 5,7 naar 5,8 procent. Voor 2018 wordt een verdere toename verwacht met 2,7 miljoen. (Bron: NRC, 31-01-2017)

Schäuble: lage koers euro is schuld van ECB

De huidige lage waarde van de euro is het gevolg van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een interview met de krant Tagesspiegel. Hij reageerde daarmee op kritiek van Peter Navarro, voorzitter van de Nationale Handelsraad van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Navarro zou Duitsland de zwaar ondergewaardeerde euro gebruiken om de Verenigde Staten en andere Europese landen uit te buiten. Schäuble wijst erop dat Duitsland juist tegenstander is van de stimuleringsmaatregelen van de ECB. "Het huidige beleid van de ECB is te ruim voor Duitsland", aldus Schäuble. Ook zegt hij de ECB te hebben gewaarschuwd dat door dat beleid het handelsoverschot van Duitsland hoger zou uitvallen. (Bron NRC, 06-02-2017)

Anti-Rusland politiek wordt voortgezet

De Europese Unie zal de sancties tegen Rusland niet opheffen zolang Rusland de Oekraïense separatisten blijft steunen. Dat hebben Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag na een overleg bekendgemaakt. De EU blijft daarmee een verenigd front wat betreft de buitenlandse beleidsdoelstellingen, die vaak op gespannen voet staan met het buitenlandbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Naast de toenadering tot Rusland behoren ook Iran, China en de rol van de NAVO tot onderwerpen waarover de EU en Amerika het oneens zijn. (Bron: FD, 07-02-2017)

Oxfam Novib: eerlijke economie nodig

Deelnemers aan het World Economic Forum moeten zich inzetten voor een 'eerlijke en menselijke economie', want de kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter. Dat bepleitte ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. 'Om te beginnen kunnen miljardairs toezeggen een eerlijk deel aan belasting te betalen en zich in te zetten voor eerlijke lonen.' [Hoe naïef kun je zijn,systeem moet om!, nvdr] Uit onderzoek van Oxfam Novib blijkt dat wereldwijd 8 mannen evenveel bezitten als de 3,6 miljard mensen die tot de armste helft van de wereldbevolking behoren. De organisatie noemt het 'een schande' dat een handjevol mensen over zoveel vermogen kan beschikken, mede door belastingen te ontwijken, lonen te verlagen en de politiek te beïnvloeden, terwijl 1 op de 10 mensen moet rondkomen met minder dan 2 dollar per dag. Oxfam Novib-directeur Farah Karimi noemt het 'de hoogste tijd' dat regeringsleiders de kloof tussen arm en rijk serieus aanpakken, 'want het tast onze samenlevingen steeds meer aan'. Zo moet 'de perverse belastingmoraal van extreem rijke mensen en internationale bedrijven' worden bestreden en moet wereldwijd niet langer worden gesneden in budgetten voor onderwijs en gezondheidszorg. Voor Nederland geldt dat de rijkste 1 procent een kwart van het Nederlandse vermogen bezit. Op basis van deze CBS-cijfers concludeert Oxfam dat het internationaal gezien 'in niet veel landen zo ongelijk is verdeeld'. (Bron: FD, 17-01-2017)

Landjepik door Israël gaat onverkort door

De Israëlische Knesset heeft maandagavond ingestemd met een wet die zogenoemde buitenposten bij illegale joodse nederzettingen in Palestijns gebied legaliseert. Het gaat om vierduizend huizen. De wet is omstreden, de buiten-posten zijn veelal op Palestijns privégrond gebouwd, Waar alle nederzettingen illegaal zijn. Volgens het internationaal recht, waren de buitenposten dat ook volgens Israëlisch recht. Volgens de nieuwe wet worden landeigenaren gecompenseerd voor verlies van 1and. (Bron: NRC, 07-02-2017)

Republikeinen gaan op alle fronten hun slag slaan

Het Amerikaans Congres heeft een net ingevoerde regel weer afgeschaft die de olie-industrie tot meer openheid verplicht over betalingen aan buitenlandse mogendheden. Op de dag dat de voormalige baas van ExxonMobil, Rex Tillerson, als minister van Buitenlandse Zaken werd aangesteld, stemde het Congres ermee in de vorig jaar aangenomen regelgeving alweer te schrappen. Dat is juist makkelijker voor net aangenomen wetsvoorstellen. De Amerikaanse industrie was zeer gekant tegen de nieuwe transparantievoorschriften. Tillerson lobbyde in zijn vorige baan tegen de regel. De Amerikaanse beursgenoteerde olie- en gasmaatschappijen moesten van de Amerikaanse beurscommissie SEC voortaan melden hoeveel zij betaalden aan de buitenlandse mogendheden waarin zij actief zijn: hoeveel belasting ze afdragen en hoeveel andere betalingen en afdrachten worden verricht. Volgens de sector betekende de extra openheid een concurrentienadeel ten opzichte van buitenlandse maatschappijen die dat niet hoeven te doen. Ook zou de industrie daardoor moeilijker zaken in Rusland kunnen doen. Volgens voorstanders van de regelgeving moeten Europese bedrijven als BP en Shell ook meer melden over hun buitenlandse betalingen. (Bron: NRC, 03-02-2017)

Voedselprijs stijgt onrustbarend

De prijzen van voedsel stegen in januari tot het hoogste punt in twee jaar tijd. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde nieuwe cijfers van de Food en Agriculture Organization (FAO), het onderdeel van de Verenigde Naties dat een gewogen index bijhoudt van granen, zuivel, suiker, vlees en plantaardige olie. In de afgelopen maand namen de prijzen op de internationale markt toe met 2,1 procent ten opzichte van december 2016. De voedselprijzen liggen nu 16,4 procent hoger dan een jaar geleden, in januari 2016. (Bron: NRC, 02-02-2017)