KORT MONDIAAL

We zijn allemaal migranten

Duizenden Britten demonstreerden op maandag 20 februari jl. in Londen tegen een staatsbezoek van president Donald Trump. In het parlement werd gedebatteerd over de vraag of Trump op een ontvangst zou mogen rekenen door koningin Elizabeth. Al 1,8 miljoen Britten hebben een petitie ondertekend om hem niet die eer te gunnen. (Bron: FD, 21-02-2017)

Trump verhoogt oorlogsbudget

De Amerikaanse president Donald Trump wil het defensiebudget van de Verenigde Staten verhogen met 54 mrd dollar. Waar het geld precies vandaan komt, is nog niet zeker, maar twee bronnen stellen tegenover persbureau Reuters dat het deels uit het budget voor de milieubescherming en voor ontwikkelingshulp zal worden gehaald. Nu is het defensiebudget grofweg 600 mrd dollar per jaar. Trump zei ook meer te gaan investeren in infrastructuur. (Bron: FD, 28-02-2017)

Oorlog heeft voorrang op klimaat

President Trump schrapt een kwart van het budget van de Environmental Protection Agency, de klimaatorganisatie van de Amerikaanse overheid. Er verdwijnen 3000 banen. (Bron: FD, 06-03-2017)

Oorlogsinspanningen nemen toe in EU

De Europese Unie krijgt een commandocentrale om gezamenlijke militaire missies beter te kunnen ondersteunen. Het gaat om een belangrijke stap in het voornemen Europese samenwerking op het gebied van defensie te versterken, zo benadrukte Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid van de EU. Mogherini verwees naar de mislukte pogingen die sinds de jaren vijftig zijn ondernomen om een Europese defensiegemeenschap van de grond te tillen. De afgelopen maanden is het idee weer tot leven gekomen door het besef dat Europa niet alleen afhankelijk kan zijn van de militaire kracht van de Verenigde Staten. Alles gebeurt in zorgvuldige overeenstemming met de NAVO. Het nieuwe 'EU-hoofdkwartier' zal al in de komende weken in Brussel gaan opereren onder de vlag van de buitenlandse dienst van de EU. Daarbij zijn ongeveer dertig werknemers betrokken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat EU-landen ook de krachten bundelen bij de inkoop van defensiematerieel. (Bron: FD, 07-03-2017)

Agressieve handelsplannen VS

De nieuwe Amerikaanse regering zal de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) naast zich neerleggen als die de Amerikaanse soevereiniteit beknotten. Dat staat in een ontwerptekst over de toekomst van het handelsbeleid die het Witte Huis naar het Congres heeft gestuurd. De VS willen landen die er oneerlijke handelspraktijken op nahouden unilateraal importtarieven kunnen opleggen. Ook wil het Witte Huis dat het bedrijven kan straffen die productie naar het buitenland verplaatsen en vervolgens goederen op de Amerikaanse markt verkopen. 'Het is tijd voor een agressievere aanpak', aldus The President's Trade Pohcy Agenda. (Bron: FD, 03-03-2017)

China wil handelsoorlog voorkomen

Een handelsoorlog tussen de grootste twee economieën van de wereld zou geen optie mogen zijn. Dat heeft de Chinese minister van Handel Gao Hucheng gezegd tijdens een persconferentie in Peking. Hij reageert daarmee op zinspelingen van de Amerikaanse president Donald Trump om strafheffingen in te voeren op importen uit China. De geschiedenis leert dat China en de Verenigde Staten in staat zijn via dialoog en onderhandelingen eventuele handelsfricties op te lossen, zei Gao. Beide zijden profiteren van samenwerking; confrontaties kunnen alleen maar pijn doen.' Trump beschuldigt Peking ervan op oneerlijke wijze de exportsector te steunen. De Republikeinse senator Lindsay Graham meldde dat Trump voldoende steun heeft in het Congres om acties tegen China te ondernemen vanwege vermeende valutamanipulatie. Gao zei te verwachten dat uiteindelijk de bilaterale relatie tussen beide landen terugkeert op een 'win-win'pad. Eerder deze maand liet buitenlandwoordvoerder Lu Kang weten dat China 'confrontaties uit de weg wil gaan' en wil toewerken naar 'de grotere ontwikkeling van een gezonde en duurzame relatie' met de Verenigde Staten. (Bron: FD, 22-02-2017)

China zoekt nieuwe wegen

China gaat zijn kapitaalmarkten nog meer openstellen voor buitenlandse bedrijven. China blijft zich ondertussen richten op de stabiele ontwikkeling van de markten. 'We zullen niet afzien van hervormingen om de Chinese kapitaalmarkten meer marktgeoriënteerd, internationaler en gebaseerd op rechtsregels te maken', aldus Liu Shiyu, hoofd van de Chinese beurstoezichthouder CSRC. Chinese toezichthouders richten de laatste tijd hun pijlen op het beheersen van risico's op de financiële markten die samenhangen met speculatieve activiteiten en opbouw van schulden in de economie. De CSRC zei onlangs nog dat het 'barbaarse' overnames gefinancierd met veel schulden zal aanpakken, net als de 'excessieve' emissies van een aantal beursgenoteerde bedrijven. De campagne om illegale marktpraktijken aan te pakken heeft zich geïntensiveerd sinds midden 2015, toen de aandelenmarkt instortte en er 3000 mrd dollar aan beurswaarde in rook opging. De tweede man van de CSRC, Fang Xinghai, zei dat China maatregelen bestudeert die buitenlandse bedrijven de mogelijkheid zal geven een groter belang te nemen in binnenlandse joint ventures van effectenkantoren en brokers. (Bron: FD, 27-02-2017)

Ook technologiebedrijven krijgen sneller toegang tot beurzen

De Chinese toezichthouder overweegt grote technologiebedrijven sneller toegang te bieden tot de binnenlandse beurzen. Een van de bedrijven die mogelijk in aanmerking komen voor een versnelde beursgang is Alibaba's Ant Financial, 's werelds grootste financiële technologiebedrijf. Ook onlineverzekeraar Zhong An en Qihoo 360 Technology Co, een producent van beveiligingssoftware, staan op de lijst. De beursgang van Ant Financial, waarvan de waarde bij de laatste investeringsronde vorig jaar op 60 mrd dollar werd geschat, zal naar verwachting een van de grootste worden van 2Ol7. (Bron: FD, 25-02-2017)

Mondiale handel stagneert

De groei van de wereldwijde handel stond vorig jaar op het laagste punt sinds de crisis van 2008. Nieuwe cijfers van de Wereldbank suggereren een groei van 1% voor 2016. Daarmee groeit de mondiale handel voor het vijfde jaar op rij matig. Opvallend is dat afgelopen jaar zowel economische grootmachten als opkomende landen tegenvallende resultaten boekten. In de jaren na de crisis ondervonden vooral de grote wereldspelers een terugval. Het afgelopen jaar was er sprake van grote politieke veranderingen. Zowel het referendum over de brexit als de verkiezingen in de Verenigde Staten schiepen onduidelijkheid over het toekomstige beleid van grote handelslanden. Deze toegenomen onzekerheid heeft een negatieve invloed gehad op de mondiale handel. Volgens de Wereldbank kwam de wereldhandelsgroei hierdoor 0,6% lager uit. (Bron: FD, 23-02-2017)

Nieuwe trans-Atlantische samenwerking

Boeing heeft bekendgemaakt zijn eerste fabriek in Europa in het Britse Sheffield te willen bouwen. Daarmee geeft de Amerikaanse vliegtuigmaker Boeing aan vertrouwen te hebben in de Britse productiecapaciteiten ook na het vertrek uit de Europese Unie. 'Onze beslissing om in het VK hoogwaardige vliegtuigonderdelen te bouwen is een omslag in onze betrokkenheid en een voorbeeld van Boeings voornemen om hier te groeien', aldus Michael Arthur, Boeing-directeur voor Europa. De bouw van de fabriek zal ongeveer 20 mln pond kosten. Er zullen onderdelen voor de Boeing 737 en 777 worden gemaakt. (Bron: FD, 25-02-2017)