KORT MONDIAAL

Geld klotst tegen plinten

Investeerders in Europa staan in de rij om nieuwe leningen aan te trekken. Er is dermate veel geld in de markt voorhanden en de rente is zo laag dat het voordelig is om bestaande leningen af te lossen en nieuwe financiering aan te trekken. Dit komt naar voren uit onderzoek van adviesbureau PwC naar de financieringsmarkt in Europa. De schuldfinanciering is in het eerste kwartaal omhooggeschoten tot 34 mrd euro, een niveau dat in tien jaar niet meer was bereikt. Nog geen 10 mrd euro van het aangetrokken geld wordt gebruikt voor fusies en overnames. Meer dan de helft dient voor herfinanciering van bestaande kredieten. De uitkomsten staan in schril contrast met de eerste drie maanden van vorig jaar: toen kwam het totale volume niet boven de 14 mrd euro uit, en werd het grootste deel benut voor de financiering van overnames. Veel private-equityhuizen maken pas op de plaats met het kopen van bedrijven. (Bron: FD, 25-04-2017)

VS, Zuid-Korea en Japan voeren druk op DVRK op

Te midden van oplopende spanningen met Noord-Korea (DVRK) heeft Japan op 1 mei zijn grootste oorlogsschip te water gelaten om bescherming te bieden aan de Amerikaanse vloot. Japan noemde Noord-Korea's recente raketproef een 'grove belediging' en wil de samenwerking met Zuid-Korea en de Verenigde Staten versterken. Twee nieuwe veiligheidswetten maken dat sinds kort mogelijk, zo meldde de Japan Times (Japan wil onbeperkt oorlog kunnen voeren, nvdr). De Izumo, een helikopterdekschip en een zwaargewicht van bijna 20.000 ton, vertrok vanaf de Amerikaanse marinebasis Yokosuka om zich aan te sluiten bij een Amerikaans bevoorradingsschip. Dat moet de Amerikaanse vloot, die sinds zaterdag in de Aziatische wateren oefeningen uitvoert, van brandstof voorzien. Met het uitsturen van de Izumo laat de Japanse minister van Defensie, Tomomi Inada, zien dat haar land achter de VS staat, aldus de Japan Times. (Bron: FD, 02-05-2017)

DVRK klaar om terug te slaan

Noord-Korea dreigt het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson tot zinken te brengen. De spanningen tussen de twee landen lopen steeds verder op, rapporteren verschillende media. President Donald Trump heeft het schip naar de wateren vlakbij het Koreaanse schiereiland gestuurd. De aanleiding wordt gevormd door de oplopende spanningen over nucleaire rakettests van Noord-Korea en de dreigementen van het Aziatische land om Amerika en diens bondgenoten aan te vallen. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van Rodong Simmun, een Noord-Koreaanse krant. Noord-Korea heeft vijf nucleaire tests gedaan, waarvan twee het afgelopen jaar, en werkt aan raketten. (Bron: FD, 24-04-2017)

Chinese economie groeit aanzienlijk

De Chinese economie is in het afgelopen kwartaal harder gegroeid dan analisten hadden verwacht. Beter dan verwachte winkelverkopen, productiegroei en investeringen leidde de economie in het eerste kwartaal naar een groei van 6,9 procent. Dat is het hoogste cijfer in zes kwartalen tijd. In de haven van Tianjin voelt men het vaak als eerste wanneer de groei aantrekt of juist afzwakt. Dit jaar lijkt een beter jaar te worden. In maart steeg de totale Chinese export met 16,4 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De import nam 20,3 procent toe, zo bleek afgelopen week. (Bron: FD, 18-04-2017)

Shell en Gazprom werken samen

Shell en vier andere Europese energiebedrijven dragen bij aan de financiering van een omstreden gaspijpleiding van Rusland naar Europa. Het gaat om de zogenoemde Nordstream 2, die loopt vanaf de Russische kust aan de Oostzee via de zeebodem naar Duitsland. Shell, Engie, OMV, Uniper en Wintershall leveren ieder 10 procent van het benodigde investeringsbedrag van 9,5 mrd euro. Het Russische staatsbedrijf Gazprom betaalt de andere helft en wordt enig eigenaar van de pijpleiding. Polen verzet zich tegen het plan omdat het Europa nog afhankelijker maakt van Russisch gas. Bovendien worden landen zoals Polen, Wit-Rusland en Oekraïne die veel Russisch gas door pijpen over hun grenzen doorvoeren en daarvoor vergoed worden steeds meer buitenspel gezet. Een ander probleem is dat Gazprom, de leverancier van het gas, ook de eigenaar is van de infrastructuur van het distributienetwerk. De Europese Commissie maakt hier bezwaar tegen omdat klanten daarmee zijn overgeleverd aan slechts één partij. Om dit bezwaar te omzeilen besloten Shell en de andere partners geen joint venture met Gazprom aan te gaan. Of Brussel toch een blokkade opwerpt, is nog niet duidelijk. (Bron: FD, 25-04-2017)

Tegenvallende start VS-economie

De Amerikaanse economie is 2017 ronduit zwak begonnen. In het eerste kwartaal groeide het bruto binnenlands product met een naar het jaar omgerekende 0,7 procent. Dat is het langzaamste groeitempo in drie jaar. De groei was duidelijk onder de verwachting van analisten, die hadden ingezet op een plus van 1,0 procent. Voor president Trump is het magere begin van het jaar een tegenslag. Hij belooft dat de groei onder zijn bewind zal aantrekken tot 3 à 4 procent per jaar. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel blijkt dat de consumentenbestedingen in de eerste drie maanden met 0,3 procent zijn gestegen. Zo zwak is het sinds 2009 niet meer geweest. (Bron: FD, 29-04-2017)

Grootste publieke faillisement in de VS

Het Amerikaanse overzeese gebiedsdeel Puerto Rico heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Met een uitstaande schuld van 73 mrd dollar is daarmee het grootste publieke faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis een feit. Die titel was sinds 2013 in handen van Detroit, dat wanbetaalde op 18 mrd dollar aan uitstaande obligaties. Het bankroet is een tegenvaller voor veel obligatiehouders, die volgens Bloomberg veelal in de veronderstelling verkeerden dat Puerto Rico net als Amerikaanse staten officieel niet failliet kon gaan. Puerto Rico had 800 mln dollar per jaar begroot voor rentebetalingen, minder dan een kwart van wat het verschuldigd was. De Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rosselló vroeg daarop bescherming tegen schuldeisers aan. De obligatiehouders zijn volgens de Wall Street Journal vooral Wall Street-firma's. Het is onduidelijk hoeveel zij op hun leningen zullen moeten afschrijven. (Bron: FD, 04-05-2017)

Regering Saoedi-Arabië trekt broekriem aan

De regering in Saoedi-Arabië heeft ministeries en agentschappen opgedragen onafgemaakte infrastructurele en economische ontwikkelingsprojecten, met een waarde van miljarden dollars, opnieuw te herzien en waar nodig te staken. De maatregel moet lucht creëren in de overheidsfinanciën, die onder druk staan door de lage olieprijzen. Alle projecten waarvan nog geen 25 procent is afgerond, moeten onder de loep worden genomen, aldus de regering. Veel projecten zijn gefinancierd met de hoge olieprijzen. Nu die sinds medio 2014 zijn gedaald, is er nauwelijks meer financiering te krijgen. (Bron: FD, 18-04-2017)

Rechtse druk op Bolivariaanse Revolutie neemt toe

Venezuela is van plan zich terug te trekken uit de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), een zeventig jaar oud platform waarvan 35 Amerikaanse landen lid zijn en dat zijn hoofdkantoor in Washington heeft. Minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodríguez verklaarde dit op de nationale televisie nadat de OAS was begonnen met de voorbereidingen voor een speciale top over de politieke crisis in Venezuela. Rodríguez verklaarde dat de OAS een bedreiging is voor de soevereiniteit van het land. De acties van het samenwerkingsverband noemde zij 'opdringerig, omstreden, illegaal, misplaatst en vulgair'. De Venezolaanse president, Nicolás Maduro, zou gisteren een opzegbrief naar Washington hebben gestuurd. De statuten van de OAS bepalen dat een land zijn lidmaatschap kan opzeggen, maar dat er een wachttijd is van twee jaar. Bron: FD, 28-04-2017)