Montenegro tegen wil bevolking bij NAVO

i-011-028.jpg
NAVO-troepen in de Middellandse Zee. (Foto: ZLV)

Redactie buitenland

Ondanks een langdurig verzet door de bevolking heeft de regering van Montenegro toch ingestemd met het lidmaatschap van de NAVO. Het land (620.000 inwoners) wordt het 29ste lid. Het parlement stemde in met de toetreding met 46 van de 81 parlementsleden. De oppositie bleef weg bij de stemming en demonstreerde voor het parlementsgebouw. Premier Dusko Markovic noemde NAVO en EU "een garantie voor vrede en stabiliteit en de basis voor economisch en maatschappelijk welvaren".

De tegenstanders voerden een jarenlange strijd tegen de aansluiting. Goiko Raicevic is de leider van de Montenegrijnse Vredesbeweging. Manifest had een kort gesprek met hem. De beweging voert strijd onder de leuzen 'Nee tegen oorlog, Nee tegen de NAVO'.

De beweging ontstond in 2010 en protesteerde tegen de pogingen van de autoriteiten om het Balkanland in de militaire alliantie te duwen. De beweging ziet drie redenen waarom het een slecht idee is dat Montenegro aan de NAVO deelneemt.

  1. De NAVO-bombardementen in 1999 op Joegoslavische steden en dorpen, waarbij talloze burgers omkwamen en de economie werd kapotgemaakt, liggen nog vers in het geheugen.
  2. NAVO-lidmaatschap staat haaks op de identiteit van de Montenegrijnse identiteit en staat haaks op de traditioneel warme banden met Rusland. Het belangrijkste doel van de NAVO is de Russische Federatie. Het overgrote deel van de bevolking wil niet aan de verkeerde kant meevechten tegen het Russische broedervolk.
  3. De belangrijkste reden is de weerzin van ieder geciviliseerd mens tegen het imperialistische, agressieve en expansieve karakter van de NAVO. De laatste 20 jaar toonde een lange lijst van oorlogszuchtige criminele activiteiten.

Op dit moment is niet duidelijk wat de vervolgstappen zullen zijn van de vredesbeweging. Manifest volgt de ontwikkelingen en hoopt dat het gezond verstand uiteindelijk zal zegevieren. De NAVO is een westerse imperialistische organisatie die synoniem staat voor oorlogen en geweld.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019