Viering Oktoberrevolutie in Groningen

i-004-008.jpg
Bijeenkomst NCPN en CJB Groningen. (Foto: NCPN Groningen)

NCPN Groningen

De NCPN en CJB organiseerden op 5 november jl. een openbare bijeenkomst in Groningen in het kader van de viering van het feit dat honderd jaar geleden de Oktoberrevolutie plaatsvond. Sprekers van de NCPN en CJB hielden inleidingen over de geschiedenis van de revolutie honderd jaar geleden en over de blijvende actualiteit van het socialisme.

Gedurende de middag waren er rond de twintig aanwezigen, jong en oud, stadjers en studenten. De inleiding van Henk Jonkman van de NCPN-afdeling gaf in vogelvlucht een overzicht van zowel het revolutiejaar 1917 als van de voorgeschiedenis. De revolutie werd in de context van jarenlange klassenstrijd en eerdere revolutionaire bewegingen in Rusland geplaatst.

Arlen Sabajo sprak namens de NCPN Groningen over de actualiteit van diezelfde klassenstrijd: de praktijk wijst uit dat de tweedeling tussen kapitaal en arbeid vandaag de dag nog steeds bestaat. De omstandigheden waaronder we nu in Nederland werken zijn natuurlijk anders dan die van de arbeiders, boeren en soldaten in Rusland honderd jaar geleden, maar de strijd van de werkende klasse gaat door.

Deze strijd komt niet uit de lucht vallen, maar heeft een klassenkarakter; hervormingen en verbeteringen in de leefomstandigheden zijn tijdelijk als ze niet worden gecombineerd met de strijd voor een andere, socialistische maatschappij. Sabajo gaf hierin het verschil tussen de NCPN en andere partijen aan: de NCPN wil de problemen in de maatschappij bij de kern aanpakken, de burgerlijke politiek bestrijdt hoogstens de symptomen.

Matthijs Dröge vertelde namens de CJB over hoe de Oktoberrevolutie honderd jaar later de jonge communisten inspireert. Een bijeenkomst over de Oktoberrevolutie is een viering in plaats van een nostalgische herdenking van een verloren verleden. De revolutie toonde aan dat de arbeidersklasse de macht kan grijpen en een socialistische samenleving kan opbouwen. Die maatschappij zag er voor jongeren heel anders uit dan de bestaansonzekerheid onder het kapitalisme nu. In het kapitalisme van de 21e eeuw worden apathie en verslagenheid als het ware aangemoedigd, maar de Oktoberrevolutie honderd jaar geleden blijft inspireren.

Na de inleidingen kwam er een levendige discussie op gang over de situatie anno 2017. Een belangrijk thema was de aanzwellende kritiek op uitwassen van het kapitalisme, op het rendementsdenken. Een kritiek die ook bij burgerlijke stromingen 'trending' is, zonder het kapitalisme zelf in vraag te stellen. Hoe kun je hier als communistische beweging doorheen breken en mensen in botsing brengen met het kapitaal zelf?

Voor de NCPN en CJB is het antwoord op deze vraag: door actief te zijn op de plaatsen waar de confrontatie tussen kapitaal en arbeid concreet plaatsvindt. Op de werkvloer, op school en op straat. De komende tijd zullen er in Groningen meer openbare activiteiten van de NCPN en CJB volgen.