Van de redactie

Deze keer weer een kort redactioneel. Het jaar waarin we herdenken en vieren dat 100 jaar geleden de Oktoberrevolutie succesvol verliep komt ten einde. Die revolutie veranderde het perspectief van de mensheid volledig. Alhoewel deze eerste poging om blijvend een socialistische staat in Rusland te vestigen niet met succes kon worden voortgezet is de geschiedenis toch definitief veranderd. Succesvolle pogingen elders in de wereld het socialisme op te bouwen, zoals op Cuba, in Laos, China, DVRK, Vietnam en Venezuela en elders tonen - ondanks tal van moeilijkheden en terugslagen - dat de 'Nieuwe Socialistische Wereld' gestaag verder vorm zal krijgen.

Het zoeken naar wegen om ook elders het socialisme op de agenda te zetten toont een waaier van experimenten, waarbij vallen en opstaan elkaar afwisselen. Dit vindt overal plaats, in alle landen van de wereld. Overal bestaan grotere en kleinere communistische partijen die, legaal en illegaal, werken aan de versterking van de klassenstrijd in eigen land en inmiddels aan internationale solidariteit. Overal bestaan overleggen en samenwerkingsverbanden. De wetenschap van het bestaan hiervan ondersteunt elke individuele partij en vaak ook elk lid op de wereld en zorgt voor een ontembare kracht, ook in tijden van tegenslag en onderdrukking. Het communisme is een wereldbeweging en niet meer met (valse) argumenten en politieke middelen te stoppen.

Het kapitalisme verkeert wereldwijd in een diepe sociale, economische, morele, juridische en ideologische crisis. Het eens zo noodzakelijke en machtige kapitalisme heeft zijn langste tijd gehad, ondanks 'overerfde' uiterlijke kenmerken van kracht en dominantie. Leugenachtige reclamepraatjes over versterking van de economie camoufleren een onsamenhangende concurrentiestrijd op leven en dood om overeind te blijven. De VS, het dominante centrum van het kapitalisme is in het defensief, haar hegemonie brokkelt snel af, waar daarentegen de kracht van een socialistisch land als China met de dag toeneemt. De reis van Trump naar Azië toonde de nieuwe krachtsverhoudingen. De kapitalistische wereldorde verandert snel en wordt met de dag minder stabiel. De onderlinge strijd tussen de voormalige kapitalistische bondgenoten laait overal op. De Brexit is een voorbeeld van deze nieuwe versnippering en van de nieuwe groeiende tegenstellingen.

Parallel daaraan worden de oorlogsuitgaven overal verhoogd en vormen zich nieuwe militaire bondgenootschappen. Nu de, door de VS geleide NAVO steeds meer ter discussie staat, worden nieuwe westerse allianties gevormd, zoals in Europa. Nederland, tot voor kort een van de trouwste NAVO-klanten, behoort plotseling bij de kopgroep van 23 (van de 28) EU-landen die zijn handtekening zet onder de 'Permanente Gestructureerde Samenwerkingsovereenkomst' (Pesco). Het mag niet zo worden genoemd, maar het gaat om een forse stap op weg naar een eigen Europees leger.

Uiteraard waren er al tal van onderlinge samenwerkingsverbanden (waaronder die tussen Duitsland en Nederland, waarover we al eerder schreven), die voortdurend in het teken van de NAVO stonden. De Amerikaanse leiding van die alliantie moest worden gerespecteerd. Na Trump is die rem opgeheven en wordt alles in het werk gesteld om het eigen Europese leger zo snel mogelijk vorm te geven. De nadruk ligt vooral op gezamenlijke investeringen in moderne oorlogstechnologie (en in het verlengde daarvan ook politie-technologie) ondersteund door een Europees oorlogsfonds van 5,5 miljard euro.

Het kapitaal bereidt zich op deze militaire manier voor op de verwachte toenemende onrust in de thuislanden en elders op de wereld. Het is de laatste strohalm. Het bestaan van het kapitalistische systeem zal met hand en tand, desnoods met geweld, worden verdedigd. Een reden te meer om nieuwe bloedbaden voor te zijn en deze ontwikkelingen politiek voor te zijn. Stop de verhoging van de oorlogsuitgaven, stop het maken van vijandbeelden. Geen nieuwe oorlogen, maar vrede handhaven.

Op zaterdag 25 november zullen we in het gebouw van de HTIP een bijeenkomst organiseren waarbij gevierd wordt dat de partij 25 jaar bestaat en dat een eeuw geleden getoond is dat een Socialistische Revolutie mogelijk is onder bepaalde voorwaarden. We gaan dan ook in op mogelijke stappen om de partij te versterken onder de huidige moeilijke maatschappelijke en politieke omstandigheden en bespreken wat te doen tegen de regeringsplannen. De ambassade van Cuba zal aanwezig zijn in de persoon van de nieuwe eerste secretaris Susellys Pérez Mesa. We zullen aandacht schenken aan de noodzaak van het opheffen van de blokkade en stilstaan bij het overlijden van Fidel Castro precies een jaar eerder. Het voorbeeld van Fidel Castro blijft leven.

Niet alleen wil het militair-industriële complex overleven en de winsten nog meer verhogen, maar het voortbestaan van het kapitalistische systeem zélf is aan de orde. Het gevaar van een Derde Wereldoorlog is groter dan het de afgelopen decennia was. We leven in een wereld met groeiende spanningen, tegenstellingen en toenemende oorlogsdreiging.

We zullen daarom onverkort doorgaan met onze strijd - hoe beperkt ook - tegen de dreigingen van het imperialisme-kapitalisme, het opkomende fascisme en de toenemende verrechtsing. Daarbij blijft de inzet van de strijd: barbarij of socialisme. NCPN, CJB, Manifest en Voorwaarts gaan door op de ingeslagen weg, ondanks het feit dat het knap lastig is om een communistische partij op te bouwen onder niet-revolutionaire omstandigheden.

Manifest prikt leugens door en biedt linkse en progressieve bewegingen, partijen en groeperingen een platform om het noodzakelijke tegengeluid te kunnen ventileren. Zonder een goed, praktisch, herkenbaar en uitvoerbaar links alternatief en toename van het verzet onder de bevolking zal er geen adequaat antwoord op de aanvallen van rechts kunnen worden ontwikkeld. Dat alternatief zal ook het socialisme als doel op de strijdagenda moeten plaatsen.

In deze krant zullen we weer een aantal belangwekkende achtergrondartikelen plaatsen. Onder meer verklaringen van de ambassades van Cuba en Venezuela. Een bericht over de versterking van de marxistische ideologie in China (Dirk Nimmegeers/China Square), een analyse van het opkomende verzet in Afrika (Patrick Bond) en een waarschuwende terugblik op de Kristallnacht door Max van den Berg in theater Perdu op 9 november jl.

Lees de krant of de website voor een beter inzicht in de veranderende mondiale, nationale en lokale krachtsverhoudingen, de voortwoekerende en zich verdiepende kapitalistische crisis én de theoretische en praktische antwoorden van de arbeidersklasse daarop. Lees de Waarheid in Manifest.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de Waarheid in Manifest! Niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website (www.ncpn.nl).

Deze keer op de website: 'Een Nobelprijs voor de terugkeer naar de werkelijkheid?'. Kan publiek, politiek en economisch gedrag worden begrepen vanuit het perspectief van individueel eigenbelang? Zoltan Zigedy.

Manifest nr. 12/2017 verschijnt op donderdag 21-12-2017.

Rol van de krant en partij onmisbaar

In deze krant en op de website www.ncpn.nl wordt uitvoerig stilgestaan bij de ontwikkelingen in de wereld. De informatie die we verschaffen staat overwegend haaks op het nieuws van de eengemaakte burgerlijke media, die met enkele varianten dezelfde prokapitalistische verdraaiing van de werkelijkheid weergeven. Het belangrijkste doel daarbij is om het socialistische alternatief in een kwaad daglicht te stellen. Dat kan omdat de meerderheid van de bevolking geen moeilijke, ingewikkelde vraagstukken wil of kan aanpakken. Na een dag hard werken is er 's avonds vaak geen puf meer om zware kost te verorberen. Daarnaast wordt geprobeerd om de ingewikkelde werkelijkheid in hapklare voorbewerkte brokken aan te bieden. Alhoewel op korte termijn doelmatig is dit toch een schromelijke onderschatting en vergissing. Steeds meer mensen gaan zich afvragen wat de oorzaken zijn van de snelle achteruitgang van levenspeil, de afbraak van democratie, cultuur en menselijke waarden. Uiteindelijk zijn mensen niet bij voortduring in de maling te nemen. Zolang mensen zich nog spiegelen aan het leed elders in de wereld en de huidige situatie vergelijken met de zware tijden van vroeger zal het zoeken naar de waarheid en de werkelijke achtergronden nog maar mondjesmaat gebeuren. Zeker in Nederland, één van de rijkste landen op de wereld. Het kapitalisme mag - binnen zekere grenzen - dan zijn gang blijven gaan. Maar de electorale afgang van de PvdA en de groei van extreem-rechtse partijen duiden op toenemende onrust, teleurstelling en verzet bij steeds grotere groepen mensen in de samenleving. Uiteindelijk gelden de wetten van de realiteit en niet de verdoezelende verhalen van rechts. De informatie die Manifest levert en die tracht dicht bij de werkelijke ontwikkelingen te blijven, druppelt uiteraard maar mondjesmaat door. Maar alle beetjes helpen. De politieke verhoudingen in ons land verschuiven steeds meer, zoals bij de laatste verkiezingen ondubbelzinnig duidelijk werd. Maatschappelijke en politieke omstandigheden bestaan niet voor eeuwig! De honger naar realistisch, begrijpelijk en verklarend nieuws neemt toe.

Voor NCPN en Manifest ligt een grote berg taken te wachten. Steeds meer politiek bewuste jongeren strijden met ons mee. Dat is een enorme stap voorwaarts. Partij en krant staan midden in de hedendaagse ontwikkelingen. Rechts opportunisme, links radicalisme en versnippering liggen daarbij op de loer. Het zoeken blijft naar een evenwichtige, uitvoerbare politiek. Het gebruikmaken van onze sterke kanten en begrijpen en rekening houden met onze zwakke kanten is daarbij essentieel. Onze kracht ligt in de politiek-ideologische kennis en het streven naar functionele eenheid. De eenheid tussen de marxistisch-leninistische inzichten, positie en methode biedt - mits dialectisch toegepast - een uiterst waardevol instrument om de veranderende werkelijkheid te begrijpen en te veranderen. Of in gewoon Nederlands: de NCPN en Manifest zijn als geen andere partij en krant in dit land in staat om uitleg te geven aan de verwarrende ontwikkelingen in de wereld en voorstellen te doen tot vernieuwing, verbetering en behoud van verworvenheden. Een steeds groter deel van de bevolking is op zoek naar steekhoudende verklaringen nu er een einde komt aan de 'Amerikaanse eeuw' en de kapitalistische crisis - ondanks tijdelijke oplevingen - voortwoekert.

De communistische wereldbeweging is op dit moment op zoek naar nieuwe wegen en balansen. Er wordt mondiaal gezocht naar effectieve antwoorden op de kapitalistische crisis en wegen naar het socialisme. Zo'n zoektocht leidt altijd noodzakelijk en onmisbaar tot discussies. Daarbij de eenheid in het oog houden is dan een vereiste. Eenheid is dringend nodig, maar nooit ten koste van de principiële uitgangspunten. De dialectische eenheid tussen principiële standvastigheid en tactische souplesse is één van de moeilijkste uitdagingen, zoals we zien bij het steeds opportunistischer optreden van de SP en al veel eerder bij het optreden van de traditionele sociaaldemocratische partij. Er ligt een lange weg vol hobbels en kuilen voor ons, maar met ons kompas geldt: de toekomst is aan de arbeidersklasse. Het verrotte kapitaal wordt steeds minder in staat te overleven. Leve het socialisme, het enige humane antwoord op de uitdagingen die moeten worden overwonnen.