Stop interventies in politiek Venezuela. Geen sancties vanuit Europa

i-011-022.jpg
De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza heeft een ontmoeting met Europese diplomaten in Caracas op 14 november jl. (Foto: ZLV)
i-011-023.jpg
Bijeenkomst van de Nationale Grondwetgevende Vergadering op 24 augustus jl. (Foto: ZLV)

Persbericht

De Bolivariaanse Republiek Venezuela keurt de beslissing van de Raad van de Europese Unie, die gericht is op het opleggen van illegale, absurde en inefficiënte sancties tegen de Venezolaanse bevolking, sterk af. De Europese instituties tonen hun betreurenswaardige en schandelijke ondergeschiktheid aan de uitspraken van de Amerikaanse regering door het overduidelijke schenden van het internationaal recht en de onvervreemdbare principes van het respecteren van de soevereiniteit, zelfbeschikking van volken en het niet inmengen in interne affaires van de naties, zoals uiteengezet in het handvest van de VN.

De acties van de Raad van de Europese Unie die duidelijk de agressieve werkwijze van Washington volgen, zijn gebaseerd op argumenten die in lijn zijn met de recente sancties die zijn opgelegd door de regering Trump tegen Venezuela en zijn bevolking.

Bovendien wil de Raad van de Europese Unie de wereld doen geloven dat er een vermeende consensus was tussen de lidstaten voor het toepassen van vijandige maatregelen, terwijl in werkelijkheid de belangrijkste Europese economieën aanzienlijke druk uitoefenden op de andere regeringen van het blok, alsook de instituties van de Europese Unie om zodoende blijk te geven van de aanzienlijke ongelijkheden en de afwezigheid van democratie binnen de 'Unie'.

Het is niet toevallig dat de Raad van de Europese Unie deze agressieve maatregelen neemt op de vooravond van het hervatten van de Nationale Dialoog in de Dominicaanse Republiek, zoals aangekondigd door zowel de nationale uitvoerende tak als de Venezolaanse oppositie.

In plaats van bijdragen aan harmonie en vrede in Venezuela, heeft de Europese Unie ingestemd met agressieve beslissingen die slechts gericht zijn op het laten falen van de Nationale Dialoog en het aanmoedigen van hen die politiek geweld, dood en vernietiging hebben voortgebracht, die dienen als mechanismen voor het verwerven van macht op ongrondwettige manier.

Het is belangrijk om hierbij te wijzen op het feit dat Venezuela teruggekeerd is naar een politieke en sociale vrede door middel van democratische verkiezingen van de Nationale Grondwetgevende Vergadering. Als bewijs hiervan kan worden aangevoerd dat de afgelopen verkiezingen van staatsgouverneurs zijn gehouden zonder ongeregeldheden en dat er binnenkort op 10 december gemeentelijke verkiezingen zullen worden gehouden in het kader van de dynamische electorale planning van de Venezolaanse democratie.

Het is noemenswaard dat de beoogde sancties niet alleen een aanval op de Venezolaanse bevolking zijn, maar ook een aanval op de miljoenen Europeanen die ervoor gekozen hebben om te wonen en te leven in Venezuela en die direct geleden hebben onder de verwoestingen en schade van het politieke en economische geweld dat de afgelopen maanden door de oppositie is uitgevoerd.

De Europese Unie schept een gevaarlijk precedent wat betreft de relatie met Latijns-Amerika aangezien de autoriteit zich aanmatigt om een soevereine staat te sanctioneren puur en alleen omdat haar model van volksdemocratie niet past in de elitaire en corporatieve modellen van de Europese regimes.

De bevolking van de wereld en de internationale gemeenschap moeten zich bewust zijn van het feit dat wapens noch militaire uitrusting een prioriteit zijn voor Venezuela en dat deze inefficiënte media en politieke operatie totaal geen invloed hebben op onze binnenlandse veiligheid. In plaats daarvan is de Bolivariaanse regering gericht op het behouden van nationale vrede door dialoog en het stimuleren van een ontwikkeling die ingebed is in sociale gerechtigheid om zodoende de huidige problemen te overwinnen.

In tegenstelling tot de landen van het Europese blok zijn we niet gericht op het afleiden van de aandacht voor onze problemen door andere naties aan te vallen. De Raad van de Europese Unie zou moeten voorkomen dat de politionele macht wordt ingezet met het doel het onvervreemdbare recht om democratische en vredige electorale processen te organiseren te belemmeren, net zoals onlangs heeft plaatsgevonden in één van haar lidstaten tijdens een ongeëvenaarde episode van politionele repressie.

De Bolivariaanse republiek van Venezuela herbevestigt haar standvastige onafhankelijke en soevereine aard en keurt deze agressieve acties ten overstaan van de internationale gemeenschap af. Geen enkele beslissing van Europese elites en bureaucratieën zal de soevereine vastberadenheid van ons volk om vrij te zijn doen laten afnemen.

De regering van de Bolivariaanse republiek van Venezuela eist dat de Europese Unie zich onthoudt van onvriendelijke acties en zich distantieert van de oorlogzoekende en interventionistische agenda van de Amerikaanse regering die grote schade heeft berokkend aan ons land en de wereld.

We herhalen dat de Venezolaanse bevolking, die trouw is aan haar erfgoed van de vrijheidsstrijd en verdediger is van haar onafhankelijkheid, stand zal houden tegen welke aanval of bedreiging dan ook. Tevens behoudt de Bolivariaanse regering van Venezuela zich het recht voor om beslissingen te nemen op verschillende gebieden om zodoende de nationale vrede en soevereiniteit te verdedigen.

Caracas, 13 november 2017, vertaling David Hidajattoellah.