Cuba introduceert Heberprot-P in de EU

i-001-004.jpg

Prensa Latina

Er wordt op dit moment gewerkt aan de invoering van het medicijn Heberprot-P in de Europese Unie (EU). Het gaat om het enig bestaande medicijn tegen diabetische voetzweren, waardoor viermaal minder amputaties nodig blijken te zijn. Ernesto López, directeur van het Cubaanse Centrum voor Genetisch Onderzoek en Biotechnologie zei dat het medicijn met een recombinant epidermale menselijke groeifactor wordt toegepast in 20 landen, het meeste in Latijns-Amerika.

In een interview met Prensa Latina zei López dat alle pré-klinische fasen van Heberprot-P (in de EU bekend als Epiprot) met succes waren afgerond. Voor de marketing van het geneesmiddel in Europa moet het voldoen aan de eisen van het Europese Geneesmiddelen Bureau. López wil ook de portfolio spreiden om andere partners en investeerders te vinden om de ontwikkeling van nieuwe moleculen te ontwikkelen op het gebied van besmettelijke ziekten, oncologie en therapeutische toepassingen.

In Spanje, waar meer dan 40.000 patiënten wonen die behoefte hebben aan het medicijn, werden testen gedaan die geen nadelige toxische elementen teweegbrachten, zoals ook bij meer dan 140.000 patiënten wereldwijd.

Heberprot-P wordt sinds 2012 geproduceerd in Vitoria (Baskenland) in samenwerking met het Farmaceutische Bedrijf Praxis voor onderzoeksstudies in Europa en andere landen.

López herinnerde er aan dat de kosten verbonden aan de ziekte zeer hoog zijn, met genezingsperioden van meer dan zes maanden. Die kunnen aanzienlijk worden verkort door het gebruik van het Cubaanse medicijn.

Vertaling WvdK.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019