OPROEP HERDENKING FEBRUARISTAKING 1941

i-012-022.jpg
De Dokwerker

Op zondag 25 februari 2018 wordt bij de Dokwerker in Amsterdam herdacht dat 77 jaar geleden de, toen illegale, CPN (Communistische Partij van Nederland) de bevolking opriep in verzet te komen tegen de jodenvervolgingen. In de tweedaagse staking die daarna volgde, op 25 en 26 februari 1941, speelde het overheidspersoneel een zeer belangrijke rol. Traditiegetrouw organiseert het Amsterdamse FNV-comité, voorafgaand aan het defilé, een eigen bijeenkomst.

Begin 1941 werd de Duitse pressie op het hele politieke en economische leven steeds brutaler. Anti-joodse maatregelen werden steeds grimmiger. In het weekend van 22 en 23 februari trapten SD-ers en WA-ers in de jodenbuurt de deuren van huizen in. Er werden bloedhonden op joodse mensen losgelaten. Jonge joodse mannen werden naar het Jonas Daniël Meijerplein geranseld en 427 van hen, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, werden als gijzelaars meegenomen. Zij werden naar Buchenwald en Mauthausen gedeporteerd, waar ze binnen een jaar aan mishandeling en ontberingen stierven.

De toen illegale CPN (Communistische Partij van Nederland) riep de bevolking op in verzet te komen tegen de jodenvervolgingen. In de tweedaagse staking die daarna volgde, op 25 en 26 februari 1941, speelde het overheidspersoneel een belangrijke rol. De staking werd namelijk begonnen door gewone tramconducteurs, stratenmakers en vuilnismannen. Hun voorbeeld werd gevolgd door meer dan 300.000 mensen. Ambtenaren, arbeiders, winkeliers en scholieren in Amsterdam. Utrecht, de Zaanstreek, het Gooi en Kennemerland kwamen in verzet tegen de vervolging van onze joodse landgenoten. Zij streden, met gevaar voor eigen leven, tegen onderdrukking, fascisme en rassenwaan. Als represaille zijn ettelijke werknemers van het overheidspersoneel gestraft en sommigen zijn zelfs geëxecuteerd.

Nu, 77 jaar later, staat deze Februaristaking nog steeds symbool voor de strijd tégen fascisme, rassenwaan en onderdrukking en vóór solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid. Door hierbij stil te staan herdenken we de stakers van toen en geven wij tegelijk aan dat de waarden waar de stakers voor stonden van groot belang blijven. Want ook in deze tijd kunnen we niet dulden dat medeburgers worden gedemoniseerd, mishandeld en vervolgd omdat ze tot een bepaalde groep horen.

Met dit in gedachten roept het Amsterdamse FNV-comité 'Herdenk de Februaristaking' u op om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst, voorafgaand aan het defilé langs de Dokwerker.

PROGRAMMA:

14.30 uur Boekmanzaal van de Stopera open
15.00 - 15.10 Welkom en opening door Guus Duppen (voorzitter comité)
15.10 - 15.30 Bijdrage door Max van den Berg, oud-staker en mede-oprichter Verzetsmuseum
15.30 - 15.50 Cultureel intermezzo verzorgd door Rob van de Meeberg (acteur, zanger, etc.)
15.50 - 16.05 Kleine pauze voor koffie en cake
16.05 - 16.25 Bijdrage door Tuur Elzinga, lid Dagelijks Bestuur, Internationaal Secretaris)
16.25 - 16.30 Sluiting bijeenkomst door Guus Duppen
16.30 - 16.45 Kranslegging door Joke van Zelst (lid van ons comité, lid Ledenparlement FNV) bij herdenkingsplaquette van Abvakabo FNV in binnenstraat (Putsgang) van Stopero

KOMT ALLEN!!

Zondag 25 februari 2018 vanaf 14.30 uur in de Boekmanzaal van de Stopera, Waterlooplein 28, Amsterdam.

S.V.P. VERMENIGVULDIGEN EN VERSPREIDEN.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019