In Memoriam Willy Berend

i-003-007.jpg

06-08-1944 - 19-07-2018

Willy was een overtuigde en prettige kameraad die zich nooit opdrong, maar gedurende haar leven ideologisch en organisatorisch een belangrijke politieke rol speelde. Een kameraad waarop je kon bouwen, soms op de voorgrond, meestal bescheiden op de achtergrond, maar een drijvende kracht die altijd aanwezig was. Hart en hoofd op de juiste plek.

Zij was de dochter van Willem en Jannetje Berend, beiden verzetsstrijders, en groeide op in een liefdevol rood nest. Vader Willem Berend was een leven lang communist. Willy was kind van de hongerwinter. Moeder van Carola, Natasja en Roy. 'Omi' van drie kleinkinderen. Zij was daarnaast altijd actief in de politieke strijd en met name de strijd voor vrede en tegen oorlog. Eerst in het ANJV en de CPN, later in het VCN en de NCPN. Betrokken bij de ban-de-bom-acties en fietstochten voor de vrede: Parijs - Moskou, Oder/Neisse, Volkeltochten, enz... Samen met haar twee dochters nam zij een paar jaar geleden deel aan een, door de NCPN en de PCC georganiseerde, reis naar Cuba. Maar steeds vooral werkzaam voor behoud en versterking van de partij. Penningmeester, lid van het partijbestuur en het dagelijks bestuur van de NCPN en tal van andere ondersteunende partijwerkzaamheden.

Willy was vooral ook een humaniste met een open blik, overtuigd communiste, maar altijd met respect voor de mening van anderen, gericht op eenheid van de arbeidersklasse. Willy stelde haar lichaam ter beschikking van de wetenschap. Wij zullen haar hartelijkheid en politieke betrokkenheid missen. Wij wensen kinderen en kleinkinderen sterkte met het verlies van een lieve moeder en 'omi'.

Partijbestuur NCPN
Redactie Manifest

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019