Kort verslag van het Avante!-festival 2018 waaraan 57 organisaties uit 45 landen deelnamen

i-010-022.jpg
Deelnemers aan het Avante!-festival zwaaien met vlaggen van de partij en jongerenbeweging. (Foto: Festa do Avante/Flickr)
i-010-024.jpg
Het hoofdpodium van het Avante!-festival. (Foto: Festo do Avante/Flickr

Chuck Barkey

Twee jaar geleden heeft de PCP via een financiële campagne een aangrenzend stuk grond aangekocht met een oppervlakte van ongeveer een derde van het oorspronkelijke terrein. Noodzakelijk om de activiteiten enigszins te spreiden en de honderdduizenden bezoekers beter op te vangen. Het aantal activiteiten dat plaatsvindt is enorm groot. Er zijn zo'n 12 duizend leden en sympathisanten betrokken bij de opbouw van de voorzieningen.

Debatten en culturele manifestaties alom. Teveel om op te noemen. Talloze restaurants en barretjes op het terrein, veel stands met lees- en ander materiaal en meerdere debatten met inleidingen van afgevaardigden van uitgenodigde partijen en leden van de PCP. Op vrijdagavond begon het festival met een openingsspeech van Jerónimo de Sousa, secretaris-generaal van de PCP, nadat een stoet van ongeveer 100 jongeren met een fanfare de top van de helling van het terrein, waar de toegang tot het terrein ligt, af waren komen lopen. Een ruime verscheidenheid aan partijen met verschillende politieke achtergronden was aanwezig. Eenheid in verscheidenheid? De NCPN legde enige nieuwe bilaterale contacten.

Er vond, zoals gebruikelijk, ook een excursie plaats voor internationale gasten. Deze keer naar de gemeente Setúbal aan een baai ten zuiden van Lissabon aan de andere kant van de rivier de Taag, met ongeveer 125.000 inwoners. De burgemeester opende haar presentatie met "Setúbal is een communistische stad". De industriële basis in het gebied is grotendeels verdwenen. Van de visserij is bijna niets meer over en van de 140 visconservenfabriekjes die er waren is er één bewaard gebleven als museum.

Maar de gemeente Setúbal heeft nog de nodige andere industrie. De lokale overheid, waar de alliantie van de PCP met twee andere partijen de meerderheid heeft, werkt nauw samen met de bedrijven en slaagt erin om de bedrijven mee te laten betalen aan de diverse verbeteringen in de stad ten behoeve van de bewoners, zoals voor scholen, muziek en cultuur, aanleg van stranden. Er namen 57 partijen (en organisaties) deel, uit 45 verschillende landen.

Het 'Festival do Avante!' is een blijk van hedendaagse kracht van het communisme in Portugal, waar door de PCP getracht wordt vorm te geven aan een linkse eenheid.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019