FNV in het offensief?

Sociaaleconomische redactie

De FNV voerde op 8 september jl. actie in Amsterdam voor een goed pensioen. Sfeer en opkomst waren goed. Steeds meer FNV-leden zijn intussen in actie voor een goede cao. In de metaal, bij de UMC's, in de beveiliging, de jeugdzorg, duinwaterleiding, bij de politie (nu gestopt), Post.nl, Ryanair, het onderwijs en in de grafimedia: overal lopen werknemers tegen dezelfde problemen aan, of ze nu in de publieke sector of marktsector werken.

Wanneer komen er, naast acties voor sectorale belangen, gezamenlijke politieke doelen? Wanneer komt er een echt offensief? Of wordt de vijf-procent-eis het speerpunt van de gezamenlijke strijd?

Iedereen vindt dat de lonen omhoog moeten en de roep om meer vaste banen neemt in luidheid toe. De (grote) ondernemers maken vette winsten, mede ten koste van de werkenden. Dividenden omhoog, koopkracht achteruit. De economische koek komt steeds meer in handen van de rijken en grootbezitters. De kloof tussen arm en rijk groeit gestaag. Dat valt tussen de juichende regels over 'onze' booming economie te lezen. Alle reden om de strijd te verbinden tegen Rutte III, maar vooral tegen het grootkapitaal dat zich laat verdedigen door VNO-NCW.

Wanneer worden offensieve, politieke eisen gesteld en wordt daarvoor gemobiliseerd? De arbeidersklasse produceert de welvaart in dit land. Zij moeten de meerwaarde die dat oplevert uit de zakken van de heersende klasse halen. Wanneer mobiliseert de FNV tegen de graaiers en hun handlangers in de politiek? Stop de mogelijkheid voor ondernemers om hun winsten te verhogen door eindeloze flexconstructies waardoor arbeiders tegen elkaar kunnen worden uitgespeeld en elkaars concurrenten worden. Vooral het ontstaan van steeds meer flex-arbeid zorgt ervoor, dat de lonen achterblijven. Blijf van de pensioenen en pensioenleeftijd af.

Werknemers delen veel te weinig in de economische groei. De boosheid neemt toe bij werkende Nederlanders, er is sprake van een groeiende actiebereidheid. Centrale thema's zijn meer loon, minder onzeker werk, waardering en minder werkdruk. Werkgevers houden hun hand op de knip, terwijl ze miljarden cadeau krijgen van het kabinet. Het wachten is op een krachtig offensief en een effectieve mobilisatie door de FNV-leiding.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019