Sip de Wit, kameraad uit Groningen is op 15 november op 91 jarige leeftijd overleden.

Sip de Wit: antimilitarist, Indiëweigeraar, vredesactivist, internationalist, communist, principieel, vastberaden, en voor alles een zachtaardig sociaalvoelend mens. Wij kenden hem als trouwe, verstandige kameraad met een zeer sterk sociaal gevoel en een goede politieke intuïtie. En als iemand die nog steeds, ook op hoge leeftijd, een scherpe blik had voor zowel de grote wereldproblemen, als voor de mensen om hem heen. Sip was een overtuigd communist. Maar het communisme is voor hem geen dogma geweest en heeft niet geleid tot blinde discipline. Hij dacht altijd zelf na over zijn keuzes, en liet dat niet aan anderen over. Hoewel de CPN, die aanvankelijk de dienstweigeraars tegen de 'politionele acties' in Indië had gesteund, later opriep om toch te gaan om binnen de Bond van Militairen de soldaten te overtuigen hoe fout deze oorlog was, hield Sip voet bij stuk en weigerde. Hij dook onder werd gepakt en door de Krijgsraad veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenis, waar hij moest werken naast gewone criminelen met NSB-ers, SS-ers en Duitse oorlogsmisdadigers. Sip heeft nooit spijt gehad van zijn keuzes, ondanks de drastische en soms bittere gevolgen. Hij bleef een overtuigd communist, deed zijn werk in de partijorganisatie en koesterde het ideaal van een maatschappij zonder uitbuiting en onderdrukking, ervan overtuigd dat daarvoor een communistische partij en een marxistische theorie nodig is. Voor hem was dit geen oud sentiment of heimwee, maar een actueel inzicht. Hij bleef tot op hoge leeftijd lezen en zich intellectueel ontwikkelen. Kameraden als Sip kunnen we eigenlijk niet missen!

Partijbestuur NCPN

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019