Hans Heres 10-12-1943 - 28-12-2018

i-004-010.jpg
Hans Heres in 2013 tijdens onthulling van één van de Stolpersteine. (Foto: Manifest/JI)

Hans Heres, voormalig lid van het Partijbestuur van de NCPN en raadslid en wethouder voor de NCPN in de (voormalige) gemeente Reiderland, is op 28 december 2018 overleden.

Voor Hans was actief communist zijn, ook als raadslid, geen vakantiebaantje, iets wat je maar tijdelijk doet. Hans was geen voorbijganger...

Voor Hans was communist zijn iets dat je tot aan het einde toe bent. Ook onder zware tegenslagen, storm en onweer dat over je heen komt, maar ook met meevallers. Altijd op zoek naar mogelijkheden de belangen van de werkende bevolking te dienen, met de mogelijkheden waarover je beschikt: als actief lid van de bevolking, als raadslid, als wethouder.

Hans Heres: bescheiden, standvastig en zelfkritisch. Eigenschappen waarmee hij niet alleen kon overleven in moeilijke tijden, maar juist ook om iets voor de bevolking te betekenen in de worsteling hoe verworvenheden van sociale strijd te beschermen tegen de vanuit Den Haag geregisseerde afbraak. Eigenschappen die hem ook hielpen toen hij machteloos getuige moest zijn van de teloorgang van de socialistische staten in de jaren '90. Eigenschappen die hem hielpen de werkelijkheid en de krachtsverhoudingen daarin te begrijpen om die vervolgens 'te lijf te gaan' in het belang van de werkende, de gewone mensen!

Hans streefde niet naar een podium voor zichzelf, evenmin als de helden in Oost Groningen van weleer, die vervolgd werden omdat ze tegen onrecht opkwamen: henzelf aangedaan of omdat ze hulp en een schuilplaats boden aan anderen die werden vervolgd. Hun strijd was voor Hans een voorbeeld dat gedeeld moest worden met jongere generaties. Met het initiatief voor de plaquette in 2009 voor in 1952 veroordeelde landarbeiders, de 'Stolpersteine' in 2013 voor de in concentratiekampen omgekomen communisten uit Beerta, de informatieborden in 2018 over de 'vluchtroutes' vanaf 1933 van de Rode Hulp over de Duits-Groningse grens, realiseerde Hans een eerbetoon aan deze helden.

Hans wij danken je voor je onafgebroken inzet.

Partijbestuur NCPN.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019