Uitnodiging 24 februari: 'Het verzet kwam van de arbeidersklasse'.

i-004-013.jpg

Kameraden, sympathisanten, Amsterdammers,

De CJB nodigt jullie van harte uit op onze open bijeenkomst op 24 februari waarop we de start van de Februaristaking herdenken en vieren.

Een korte beschrijving van het evenement:

Op 24 februari 1941 werd op de Noordermarkt de Februaristaking voorbereid door de toenmalige illegale CPN. Een kleine 300-400 verzetsmannen en -vrouwen van de CPN werden toegesproken door o.a. Jaap Brandenburg en Dirk van Nimwegen. De volgende dag brak de Februaristaking uit waarbij honderdduizenden het werk neerlegden om te demonstreren tegen de jodenvervolgingen en de bezetting.

Met deze manifestatie willen we er aan herinneren dat de kern van het verzet tegen de fascistische bezetting uit de georganiseerde arbeidersklasse kwam. De Februaristaking was geen spontane (lees toevallige) opwelling van antifascistisch ingestelde Amsterdammers, maar een georganiseerde verzetsdaad van de arbeidersklasse, onder leiding van de Communistische Partij van Nederland.

In de strijd tegen het barbaarse kapitalisme van de jaren '20 en '30 waren de leiders gestaald, die in de jaren '40 hun leven op het spel zouden zetten om het fascisme te verslaan - de meest afschuwwekkende vorm van kapitalistische uitbuiting.

Hen eren betekent de strijd voortzetten. 'Nooit meer fascisme!'

Het programma bestaat afwisselend uit sprekers en korte culturele intermezzo's.

Tijd: 15:00-18:00

Locatie: Vereniging de Noorderspeeltuin, Tweede Lindendwarsstraat 10, Amsterdam. Bereikbaarheid: Marnixplein (bus 21, 18 en tram 3 en 5), vanaf daar 5-10 minuten lopen. Consumpties worden verzorgd maar kunnen alleen met contant geld betaald worden (koffie en thee).

We hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen op deze historische dag.

Met strijdbare groet, Algemeen Bestuur CJB.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019