Oproep Herdenking Februaristaking 1941

i-004-011.jpg
Eerdere Februari-herdenking. (Foto: Manifest/wvdk)

Op maandag 25 februari 2019 wordt bij de Dokwerker in Amsterdam herdacht dat 78 jaar geleden de, toen illegale, CPN (Communistische Partij van Nederland) de bevolking opriep in verzet te komen tegen de jodenvervolgingen. In de tweedaagse staking die daarna volgde, op 25 en 26 februari 1941, speelde het overheidspersoneel een zeer belangrijke rol. Traditiegetrouw organiseert het Amsterdamse FNV-comité, voorafgaand aan het defilé, een eigen bijeenkomst.

Begin 1941 werd de Duitse pressie op het hele politieke en economische leven steeds brutaler. Antijoodse maatregelen werden steeds grimmiger. In het weekend van 22 en 23 februari trapten SD-ers en WA-ers in de jodenbuurt de deuren van huizen in. Er werden bloedhonden op joodse mensen losgelaten. Jonge joodse mannen werden naar het Jonas Daniël Meijerplein geranseld en 427 van hen, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, werden als gijzelaars meegenomen. Zij werden naar Buchenwald en Mauthausen gedeporteerd, waar ze binnen een jaar aan mishandeling en ontberingen stierven.

De toen illegale CPN (Communistische Partij van Nederland) riep de bevolking op in verzet te komen tegen de jodenvervolgingen. In de tweedaagse staking die daarna volgde, op 25 en 26 februari 1941, speelde het overheidspersoneel een belangrijke rol. De staking werd namelijk begonnen door gewone tramconducteurs, stratenmakers en vuilnismannen. Hun voorbeeld werd gevolgd door meer dan 300.000 mensen. Ambtenaren, arbeiders, winkeliers en scholieren in Amsterdam. Utrecht, de Zaanstreek, het Gooi en Kennemerland kwamen in verzet tegen de vervolging van onze joodse landgenoten. Zij streden, met gevaar voor eigen leven, tegen onderdrukking, fascisme en rassenwaan. Als represaille zijn ettelijke werknemers van het overheidspersoneel gestraft en sommigen zijn zelfs geëxecuteerd.

Nu, 78 jaar later, staat deze Februaristaking nog steeds symbool voor de strijd tégen fascisme, rassenwaan en onderdrukking en vóór solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid. Door hierbij stil te staan herdenken we de stakers van toen en geven wij tegelijk aan dat de waarden waar de stakers voor stonden van groot belang blijven. Want ook in deze tijd kunnen we niet dulden dat medeburgers worden gedemoniseerd, mishandeld en vervolgd omdat ze tot een bepaalde groep horen.

Met dit in gedachten roept het Amsterdamse FNV-comité 'Herdenk de Februaristaking' u op om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst, voorafgaand aan het defilé langs de Dokwerker.

Programma:

14.30 uur Filmzaal (Stopera, Waterlooplein 28). Ingang Putsgang.
15.00-15.10Welkom en opening door Guus Duppen (voorzitter comité)
15.10-15.30Bijdrage Kitty de Jong, vicevoorzitter Dagelijks Bestuur FNV
15.30-15.50Cultureel intermezzo verzorgd door duo Smit & Vlaar
15.50-16.05Kleine pauze voor koffie en cake
16.05-16.25Bijdrage Rutger Groot Wassink, wethouder (GL) Diversiteit
16.25-16.30Sluiting bijeenkomst door Guus Duppen
16.30-16.45Kranslegging Ewout van der Hoog, secr. Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme, bij herdenkingsplaquette van Abvakabo FNV in binnenstraat (Putsgang) van Stopera

Komt allen!!

maandag 25 februari 2019 vanaf 14.30 uur in de Filmzaal van de Stopera, Waterlooplein 28, Amsterdam.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019