Cubaanse solidariteit in Venezuela draagt een witte jas (*)

i-011-023.jpg
Een van de gezondheidscentra die met hulp van Cuba in Venezuela zijn gesticht. (Foto: ambassade Cuba)

Redactie buitenland

Sinds het begin van de Cubaanse medische solidariteit met Venezuela hebben meer dan 140.000 medische werkers meegeholpen. Een groot deel van de totale 220.000 werkers die samenwerken op verschillende terreinen.

Ongeveer 155 Venezolaanse doctoren zullen in 2020 een gespecialiseerde opleiding in Cuba afronden. Dit is een grote aanwinst voor het land, volgens Yanet Torrealba Cordero, adjunct-directeur van het directoraat onderzoek en onderwijs van het ministerie van Gezondheid. Cordero noemde een aantal kernkwaliteiten van het Cubaanse systeem: "Hun ervaringen in de missies, hun revolutionaire ervaringen in een ander systeem van gelijkheid en gelijkwaardigheid, niet commercieel, maar sociaal."

Zij is ook verantwoordelijk voor het Trainingsproject voor Specialisten binnen het Uitgebreide Samenwerkingscontract Cuba-Venezuela. Dit project betekent een versterking van het systeem met het nodige talent, een initiatief dat in eerste instantie door president Chávez werd gestart. "Onze broeders op Cuba zijn strategische bondgenoten voor ons zorgnetwerk, zowel in het trainen van huisartsen als van deze specialisten", voegde Cordero toe.

Dr. Fernando González Isla, hoofd van de Cubaanse Medische Missie in Venezuela, stelde dat in de afgelopen jaren meer dan 24.000 wijkartsen zijn getraind in Venezuela. Deze werken nu samen met 21.000 Cubaanse artsen om het ideale zorgstelsel op te bouwen, zoals bedacht door onze Commandanten Fidel en Chávez.

Volgens hem is de belangrijkste bijdrage van de 'Barrio Adentro missie' het trainen van menselijk potentieel in een netwerk van instituties dat bijdraagt aan de realisatie van de sociale principes en de toegankelijkheid van haar diensten als een basiswaarde heeft.

Sinds het begin van de Cubaanse medische solidariteit in Venezuela hebben meer dan 140.000 professionals in de zorg hun bijdrage geleverd, een groot deel van de totale 220.000 die meedoen vanuit verscheidene sectoren en samenwerkingsterreinen. Over de laatste 55 jaar heeft Cuba 600.000 internationale missies in 164 landen uitgevoerd, waaraan meer dan 400.000 medische werkers deelnamen. Veel van deze werkers hebben deze eervolle taak meerdere keren op zich genomen.

Bron: Granma, 18 maart 2019.

Informatie van Katia Aruca Chaple, derde secretaris ambassade Cuba. Vertaling Alex van Eijk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019