Ex-president Carter: VS de "oorlogszuchtigste natie in de geschiedenis"

i-007-017.jpg
De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter. (Foto: www.presstv.com)

Redactie buitenland (*)

Voormalig president van de VS, Jimmy Carter, vertelde dat hij heeft gesproken met Donald Trump over China, omdat de huidige leider van de VS zich zorgen maakt over het feit dat Peking de VS economisch overvleugelt mede omdat de eindeloze oorlogen hadden voorkomen dat er goede investeringen konden plaatsvinden in de infrastructuur en industriële productie. Carter was de 39e president, van 1977 tot 1981 en is tegen de koers van het land onder Trump.

Carter, 94 jaar, zei dat Trump hem belde omdat hij de groeiende Chinese economische macht vreest. Carter acht deze vrees gegrond. Sommige deskundigen menen dat China rond 2030 de VS kan overvleugelen als de grootste economie indien de huidige trends zich voortzetten. De Democratische ex-president zei dat China de VS voorbijstreeft omdat Washington het grootste deel van zijn geschiedenis oorlog voerde met andere landen.

Carter - die de betrekkingen tussen Washington en Peking in 1979 normaliseerde - meende dat China's snelle groei werd ondersteund door overheidsinvesteringen en geholpen door vrede. "Weet u hoe vaak China sinds 1979 met anderen in oorlog was?", vroeg Carter. "Nooit, en de VS voerden voortdurend oorlog". Hij zei dat de VS slechts een periode van 16 jaar vrede beleefden in hun 242-jarige geschiedenis. Daarmee werd het land "de oorlogszuchtigste natie in de geschiedenis van de wereld", zei Carter. Dit is het gevolg van de tendens in de VS om andere landen "onze Amerikaanse waarden op te dringen".

Carter zei dat China in tegenstelling tot de VS enorme economische vooruitgang had geboekt door vrede te handhaven met zijn buren. "Hoeveel kilometer hogesnelheidsspoor hebben we in ons land?", vroeg hij. De VS hebben naar zijn mening "drie duizend miljard dollar verspild" aan militaire uitgaven. "Het is meer dan je je kunt voorstellen. China heeft geen enkele cent verspild aan oorlog. Daarom liggen ze voor op ons op bijna elk gebied".

"En ik denk dat het verschil is dat, als je drie duizend miljard dollar neemt en die in de Amerikaanse infrastructuur pompt, je waarschijnlijk zo'n twee duizend miljard overhoudt. We zouden dan, volgens Carter, hogesnelheidstrajecten hebben. We zouden bruggen hebben die niet instorten, we zouden goed onderhouden wegen hebben. Ons onderwijssysteem zou zo goed zijn als bijvoorbeeld dat van Zuid-Korea of Hong Kong."

Carter was ook een stuk gereedschap van de imperialisten

Professor Dennis Etler, een Amerikaanse politieke analist, zei in een commentaar op de opmerkingen van Carter: "Ofschoon Jimmy Carter wordt beschouwd als één van de redelijkste presidenten van de VS was hij toch een instrument van de imperialisten die de dienst uitmaakten". Hij illustreerde dit met tal van voorbeelden. "Nee, Carter kan zich niet schoonwassen van de schuld die hij verdient", zei Etler. Maar hij sprak tenminste de waarheid aangaande China, ook al was het niet de hele waarheid. Hij weet dat China geen gevaar vormt voor de VS. Dat gevaar wordt alleen veroorzaakt door het optreden van de VS zelf", merkte de analist op.

(*) Bron: www.presstv.com, 15-04-2019, vertaling wvdk. De oorspronkelijke tekst is enigszins ingekort en bewerkt.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019