Van de redactie

i-002-007.jpg
Voor een goed pensioen. (Foto: Manifest\HI)

Manifest biedt klassenbewuste informatie aan die het de lezers mogelijk maakt zelf ontwikkelingen te kunnen analyseren en nepnieuws te herkennen en herkomst en doelstelling ervan te doorgronden. De krant vervult daarmee een belangrijke rol in het aanreiken van klassenbewuste informatie voor de werkende klasse. Een rol dus in de noodzakelijke scholing van mensen die zich bewust worden van het feit dat het met het kapitalisme van kwaad tot erger gaat, en die ook geen genoegen meer nemen met pseudo-radicale antwoorden of pogingen een opportunistische middenweg te vinden tussen kapitalisme en socialisme.

De verwarring onder de bevolking is groot en de ideologische tegenstellingen lijken voorlopig niet makkelijk te overbruggen. Daarvan getuigt ook de uitslag van de recente verkiezingen. In plaats van zich voor te bereiden op strijd in buurten en bedrijven, blijft de meerderheid van de arbeidersklasse hopen op parlementaire veranderingen binnen het huidige systeem. In plaats van het kapitalistische systeem aan te wijzen als oorzaak van de ellende, worden poppetjes en partijen gewisseld, maar blijft de heersende klasse aan het roer.

Dit schreven we met wat andere bewoordingen in een reeks van Manifesten de afgelopen maanden en jaren. Het redactioneel blijft ook deze keer kort vanwege tijdsproblemen. Maar de bovenstaande woorden gelden voorlopig nog steeds. De FNV organiseerde op 30 mei - weer een doordeweekse dag - een demonstratie voor een rechtvaardig pensioenstelsel, waaraan zo'n 30.000 mensen deelnamen. Voor echte veranderingen is het vooral noodzakelijk dat het groeiende verzet en de groeiende wil te demonstreren stelselmatig wordt gesteund aan de basis, in buurten en bedrijven. De ontwikkelingen in buurten en bedrijven vormen de basis voor succesvolle (vakbonds)strijd. Het is daarom positief dat het aantal stakingsdagen sinds een paar jaar gestaag toeneemt.

Ook de laatste poging om Venezuela op de knieën te dwingen is weer mislukt. De VS en hun trawanten blijven de bevolking van Venezuela op een schandalige manier onder druk zetten. De dreiging blijft bestaan. Cuba en nog een reeks andere landen die een autonome politiek willen voeren, worden onder politieke, financiële en economische druk gezet. Met name de pogingen om Venezuela te destabiliseren en het gevaar van een militaire interventie vragen om beter georganiseerd en massaler verzet. 'Handen af van Venezuela', 'Stop de verscherping van de Helms-Burton wetgeving tegen Cuba'.

Wij geven in dit nummer van Manifest, of op de website www.ncpn.nl, zoals gebruikelijk een aantal diepte-analyses, zoals 'marxisme in soorten en maten' (Zoltan Zigedy), 'tweede Belt en Road Forum' (Dirk Nimmegeers), 'karakter van de politieke crisis' (Frank Deppe) en sociale gevolgen van de wereldorde vanuit Arabisch perspectief' (deel 1) (Alfadel Chalak).

Lees de krant of de website voor een beter inzicht in de veranderende mondiale, nationale en lokale krachtsverhoudingen, de voortwoekerende en zich verdiepende kapitalistische crisis én de theoretische en praktische antwoorden van de arbeidersklasse daarop. Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de Waarheid in Manifest! Niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website (www.ncpn.nl).

Deze keer op de website:

  1. Herhaling van oproep Heberprot: https://youtube.be/16w_Qhii02Q,
  2. Reactie TKP op besluit Erdogan verkiezingen Istanboel ongeldig te verklaren.

Manifest nr. 06/2019 - de laatste voor de zomervakantie - verschijnt op donderdag 4 juli 2019.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019