Steve Bannon en voortvluchtige miljardair richten zich op gemeenschappelijke vijand: China

Redactie Buitenland

Alhoewel alweer van enige tijd geleden plaatst Manifest dit artikel, nu de spanningen in Hongkong verder worden opgevoerd door een coalitie van VS en VK, om te tonen hoe breed en agressief het anti-China netwerk is.

Slechts enkele maanden nadat Stephen K. Bannon uit het Witte Huis werd weggewerkt, had deze voormalige hoofdstrateeg van president Trump een ontmoeting met een voortvluchtige Chinese miljardair, in het luxe Hays-Adams Hotel in Washington.

De miljardair, Guo Wengui, ook bekend als Miles Kwok, woont in New York en is op China's lijst met meest gezochte personen terechtgekomen, beschuldigd van omkoping, fraude en witwassen. Hij is een dissident en fel criticus van Peking, op zoek naar politiek asiel in de Verenigde Staten. Bannon was in toenemende mate geobsedeerd door de groeiende dreiging vanuit China, en was daarom gretig om met hem te praten over de Communistische Partij, corruptie en de operaties van de marine in de Zuid-Chinese Zee.

Sinds hun eerste ontmoeting in oktober 2017 hebben de twee elkaar vaker ontmoet, zowel in Dallas, op Guo's jacht, als in het appartement van 67,5 miljoen dollar, in het Sherry-Netherland Hotel, met uitzicht over het Central Park van New York. En in november 2018 stonden deze mannen samen op een podium in Manhattan, tijdens een persconferentie, die zij organiseerden om hun plan aan te kondigen voor een fonds van 100 miljoen dollar, bedoeld voor het financieren van onderzoek naar corruptie en het helpen van mensen die volgens hen slachtoffers zijn van vervolging door de Chinese regering.

Bron: David Barboza, The New York Times, 4 december 2018, vertaling J.Bernaven.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019