Demonstratie tegen geweld tegen vrouwen op 24 november jl.

i-001-006.jpg
Demonstratie van CJB in Rotterdam (Foto: CJB)
i-001-005.jpg i-003-011.jpg
Demonstratie van CJB in Rotterdam (Foto: CJB)

CJB

Op zondag 24 november organiseerde de Communistische Jongerenbeweging (CJB) een stille tocht door Rotterdam om aandacht te vragen voor het geweld tegen vrouwen; één dag voor de Internationale Dag van Geweld tegen Vrouwen. Specifiek werd ook stilgestaan bij de moord op de Rotterdamse Húmeyra Ergincanli en het falende beleid van de overheid.

Het is 14:00, een mooie zonnige zondagmiddag. De demonstranten komen vanuit héél Nederland, maar nog belangrijker is de aanwezigheid van de vrienden en familieleden van Húmeyra en de Rotterdamse gemeenschap. De stille tocht start met een kick-off speech, gegeven door een vrouw die vertelt hoeveel van haar vriendinnen seksueel geweld hebben ervaren en verkracht zijn. Ze benadrukt daarom de noodzaak om strijd te voeren voor échte verandering in plaats van de huidige symboolpolitiek.

Na een applaus vormt de groep een stoet en begint haar langzame en stille tocht. Allereerst richting het Rotterdamse Designcollege, de plek waar Húmeyra werd vermoord. Aangekomen bij de school schaart de stoet zich om de volgende spreekster. In haar emotionele speech wordt stilgestaan bij het falen van de politie om Húmeyra te beschermen, ondanks alle waarschuwingen en meldingen. Er volgt een minuut stilte ter herdenking aan Húmeyra, waarna veel bloemen gelegd worden.

De stoet gaat vervolgens naar het centrum van Rotterdam. Hier volgt de slotspeech waarin duidelijk wordt gemaakt dat de systematische onderdrukking van vrouwen, en het geweld tegen hen, pas verholpen kunnen worden als vrouwen financieel zelfstandig zijn. De spreekster legt uit dat dit onder het kapitalisme onmogelijk is door de dure kinderzorg en onzekere banen. In plaats daarvan is er een nieuwe maatschappij nodig, met daadwerkelijke vrijheid en zelfstandigheid van iedereen, een socialistische maatschappij. Benadrukt wordt dat het bereiken van deze maatschappij echter niet vanzelf gaat, het vergt strijd en een ware omwenteling.

Maar de demonstranten maken ook duidelijk dat nu al maatregelen moeten worden genomen. In plaats van de lege woorden die jaarlijks onder de noemer 'Nederland kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen' worden gesproken is er actief beleid nodig vanuit de overheid. De regering hoort een integraal plan op te stellen dat maatregelen inhoudt voor bedrijven, organisaties, instellingen en ook de politie, waar streng op wordt toegezien. Zorg en kinderopvang moeten gratis zijn voor iedereen en ook beschikbaar op ochtend- en avonduren zodat vrouwen in de huidige 24-uurseconomie een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Daarom kleurde Rotterdam rood op zondag 24 november tegen geweld tegen vrouwen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019