Ingezonden: Stakingsbeweging in Frankrijk

i-003-009.jpg
Een demonstratie van de Franse vakbonden in Marseille, tegen de pensioenhervorming van de huidige regering Macron. (Foto: ZLV)

In Frankrijk vindt sinds 5 december 2019 een grote stakingsbeweging plaats. Inzet zijn 'de hervormingen van Macron', een regelrechte aanval tegen allen die voor de staat werken of bij staatsbedrijven zoals de Franse spoorwegen. Wat de burgerij en haar media vooral vrezen is: een nog fellere strijd dan die in 1995 die meer dan drie weken aanhield. Nog ongeruster zijn ze dat 'de basis' de vakbonden gaat voorbijstreven (wat nu reeds her en der het geval is). Ze spreken van een 'gilet-jaunisation' (gele hesjes aanpak) van de vakbondsbeweging. Een goede zaak. Dat maakt het gebrek aan belangstelling en steun vanwege vele vakbondsinstanties voor de strijd van gele hesjes goed. Hoe men het ook draait of keert; Frankrijk is toch nog altijd in Europa hét land van de politieke klassenstrijd. Ze verdienen alle steun en navolging!

Luc Brusselaar.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019