Ingezonden: Doorbreek de blokkade van Venezuela

i-011-025.jpg
Beelden van protesten in Caracas afgelopen zomer, om de agressie van de VS tegen Venezuela te kritiseren.
i-011-023.jpg
De gekozen president Maduro houdt een toespraak. (Foto's: ZLV)

Landen als Venezuela, Cuba, Iran en andere landen worden getroffen door de Amerikaanse blokkade. Dit misdadige economische, financiƫle en politieke embargo wordt nu extra zwaar voor deze landen door de gevolgen van het coronavirus. Het belemmert die landen aanzienlijk om noodzakelijk voedsel en medicijnen te importeren. De blokkade is een methode uit de middeleeuwen toen steden werden omsingeld en uitgehongerd om ze tot overgave te dwingen. Dat deze methode nu tegen een aantal landen wordt toegepast is onaanvaardbaar. De Venezolaanse president Maduro heeft een aantal maatregelen voor Venezuela aangekondigd om de lasten van het volk te verlichten en de voedselsituatie te verbeteren. Ook ontvangt het land steun uit China, Rusland en Cuba (dat zelf ook al decennialang lijdt onder een strenge blokkade).

Het embargo op Venezolaanse geldtransacties verhindert de regering om de noodzakelijke inkopen van goederen in het buitenland te doen. Daardoor kan 75 miljard dollar niet worden besteed, terwijl de Bank van Engeland beslag heeft laten leggen op de Venezolaanse goudvoorraden. Ook Europa en de Nederlandse regering ondersteunen de Amerikaanse blokkade, ondanks dat er ook internationaal steeds meer stemmen opgaan om die te doorbreken.

In Nederland hebben ruim honderd mensen en een aantal organisaties zich tot de regering en het parlement gericht om deze inhumane blokkade nu te doorbreken. Nederland verwacht solidariteit van de wereld om de problemen in eigen land rond de coronacrisis op te lossen. Ook andere landen in de wereld mogen die solidariteit van Nederland verwachten. Venezuela heeft die solidariteit hard nodig.

Zie ook voor Engelstalige artikelen: https://alterlook.org:8443/yacysearch.html?query=corona+venezuela

Roel Walraven.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019