Bert de Vries: Weer een nieuwe derdewegger

i-004-014.jpg
Boekomslag. (Foto: Uitgeverij)

Wil van der Klift

Superkapitalisme en hyperglobalisering zijn de schuld van het ontspoorde kapitalisme. Tot die conclusie is Bert de Vries, oud-CDA-politicus, minister van Sociale Zaken en architect van heel wat bezuinigingsplannen in de jaren tachtig, gekomen. Om dat te herstellen zijn extreem harde correcties nodig, vindt hij. De coronacrisis maakt alles nog erger.

Wat behelzen zijn idee├źn over het ontspoorde kapitalisme en wat daaraan moet worden gedaan? Hij wil 'waarschuwen en veranderen'. Als de extreme ongelijkheid die het 'ontspoorde kapitalisme' veroorzaakt maar kan worden overwonnen. In de realiteit kan dat natuurlijk niet, integendeel, dus gebruikt de ex-bezuiniger maar extreme woorden om de werkelijkheid te verdoezelen. Het 'superkapitalisme en de hyperglobalisering' zijn immers de kurken waarop het stelsel heden ten dage drijft. Dat betekent gewoon: weg met alle vormen van kapitalisme, op naar het socialisme.

Dus niet nog een nieuwe Piketty, Anand Giridharadas of andere derdewegger. Wanneer dringt het door? Socialisme of barbarij! Het kapitalisme is zelf de oorzaak van de toenemende ellende. Het private geldstelsel met zijn dominante rol voor particuliere banken moet worden vervangen door een publiek geldstelsel. Dat staat vast, maar die strijd zal aan de basis moeten worden gevoerd. Daarvoor moet stelselmatig daadwerkelijk worden gevochten en daarbij helpen opgewonden boekjes niet.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019