Erkenning voor Anton de Kom

i-001-005.jpg
Anton de Kom
i-001-007.jpg
Beelden van demonstratie op Malieveld tegen racisme in Nederland n.a.v. moord op George Floyd in de VS. (Foto's: Manifest/MZ (r), Manifest/TD (l))
i-001-006.jpg i-001-008.jpg

Wil van der Klift

Anton de Kom (1898-1945) kreeg eindelijk de erkenning die hij verdient. Hij kreeg een plaats in de de canon van de Nederlandse geschiedenis. Hij schreef in 1934 'Wij slaven van Suriname', Zijn bekendste werk over het koloniale schrikbewind in Suriname. In Suriname maakte hij al langer deel uit van de culturele opvoeding.

Minder aandacht kreeg hij als verzetsheld, intellectueel en communist. De komende periode zal naast zijn geweldig belangrijke rol als activist en steun aan de arbeidersklasse in Suriname aandacht moeten worden besteed aan zijn politieke werkzaamheden in Europa en Nederland.

De Kom was niet alleen belangrijk voor zijn Surinaamse landgenoten, maar speelde ook een - minder bekende - politieke rol in Nederland. Hij streefde in koloniaal Suriname naar een rechtvaardiger, menselijker bestuur en wilde de sociale en economische misstanden veranderen voor alle etnische groepen in Suriname. Maar hij verrichtte zijn werkzaamheden vertrekkend vanuit zijn communistische opvattingen. Hij behoorde tot een internationaal gezelschap van arbeiders die ook streefden naar een ander - socialistisch - maatschappelijk stelsel. Zijn activistische en poëtische gaven gingen hand in hand met zijn strijd tegen het kapitalisme.

Manifest besteedde al eerder veel aandacht aan deze revolutionair die door de toenmalige heersers op de meest verschrikkelijke wijze werd vervolgd en vernederd. Waaronder ook zijn gezin erg had te lijden. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in Den Haag. Dat hij door de Duitsers is omgebracht past geheel in de talloze represailles tegen zijn onverbiddelijke strijd tegen onrecht en politieke willekeur. Zijn erkenning past in de groeiende strijd tegen koloniale uitbuiting, kapitalistische roofstaten, en racistische vormen van uitsluiting. Manifest zal de komende periode weer stelselmatiger aandacht schenken aan deze Nederlands/Surinaamse gekleurde volksheld die vond dat "Geen volk tot volle wasdom kan komen dat erfelijk met een minderwaardigheidscomplex belast blijft."

Partij en krant zullen zich, naast het verspreiden van zijn ideeën, ook moeten beraden op het nemen van concrete en materiële stappen die zijn nagedachtenis kunnen versterken.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019