Racisme dient de heersende klasse

i-002-009.jpg
Voorpagina van de krant Unity Britse Communistische Partij met een foto van het neerhalen van het standbeeld van slavenhandelaar Colston in Bristol op 8 juni jl. (Foto: CPB)
i-002-010.jpg
NAVO-soldaten die meedoen aan grote, door VS geleide, militaire oefening in Polen op 29 mei jl. Ondanks coronavirus gaat de VS door met 'Defender Europe 20plus', om de snelle reactie-eenheden te tonen aan de wereld (lees Rusland en China). President Trump zet Europese landen stevig onder druk meer te investeren in militaire afschrikking in NAVO-verband. Om druk te zetten heeft hij aangekondigd VS-soldaten uit Duitsland weg te halen en hen te stationeren in landen rond China. (Foto: ZLV)

Mollie Brown

"De moord op George Floyd in Minneapolis benadrukt eens te meer dat de ontwikkelde kapitalistische samenlevingen en hun staatsinstellingen nog steeds zijn doordrenkt van racisme", zei Mollie Brown tijdens de vergadering van het Uitvoerend Comité van de Communistische Partij in juni. De recente sterfgevallen en de ernstige verwondingen van zwarte gevangenen in Groot-Brittannië, de VS en Frankrijk hielden direct verband met het onevenredig gebruik van levensgevaarlijke dwangmiddelen tegen zwarten en de werkende klasse, zei ze.

Onze reactie hierop moet de erkenning inhouden dat vooroordelen, discriminatie en racisme in Brittannië en andere imperialistische landen hun basis hebben in het klassensysteem. We moeten zwarte en witte mensen oproepen om hiertegen in verzet te komen. De partijleiding stemde in met een reeks voorstellen van de antiracisme-commissie van de partij, waaronder de snelle publicatie van een pamflet over 'Covid, Klasse en Racisme'.

Brexit-waarschuwing

Als reactie op het mislukken van de vierde ronde van de brexit-gesprekken tussen de Britse regering en de hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, waarschuwde Mollie Brown voor pogingen van de EU en de Britse grote bedrijven om de 'overgangsperiode' met zijn EU-wet- en regelgeving na het einde van het jaar te verlengen. Dat Barnier erop aandringt dat toekomstige Britse regeringen niet zouden mogen ingrijpen in de economie om belangrijke industrieën en ondernemingen te beschermen, om particuliere investeringen te reguleren en een eind te maken aan concurrerende aanbestedingen is onaanvaardbaar. Dit is alleen maar bedoeld om elke regeling die dit jaar opgesteld zou moeten zijn over de verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU te frustreren, zei ze.

De eis tot volledige toegang tot de toch al uitgeputte Britse viswateren is eveneens een opzettelijke provocatie. In onderhandelingen met Canada en andere landen heeft de EU hier nooit op aangedrongen.

Red de Britse industrie

Het uitvoerend comité ontving ook verslagen waarin werd gewezen op de enorme bedreiging voor wat er nog over is van de Britse industriële basis. De verslagen maakten onder meer melding van tienduizenden ontslagen rond luchthaven London Gatwick en zesduizend ontslagen bij Rolls Royce, te beginnen in Derby, in Inchinnan nabij Glasgow en Lancashire.

Rolls Royce en British Airways hebben allebei belastinggeld aangenomen, zogenaamd om banen te redden. Deze bedrijven zouden niet mogen bezuinigen, zei Andy Bain, een vakbondsorganiser van de partij. Hij riep op tot een breed opgezette maatschappelijke campagne onder leiding van vakbonden en vakbondsfederaties om deze vernietigende klappen af te wenden. Beide bedrijven moeten worden teruggegeven aan de publieke sector. In het algemeen belang moeten ze beschermd worden, ongeacht de Europese staatssteunregels, zei hij.

Mollie Brown is lid van het Uitvoerend Comité van de Communistische Partij van Brittannië

Bron: Unity, juni 2020

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019