Cuba: het vaccin tegen Covid-19 klaar in 2021

Nationaal directeur Epidemiologie van Cuba, Francisco Durán

i-003-013.jpg
De Cubaanse artsen verdienen de Nobelprijs. (Foto: PCC)

Redactie buitenland

De nationale directeur epidemiologie van Cuba, Francisco Durán, zei dat een vaccin tegen Covid-19 in de eerste maanden van 2021 het licht zou zien. Bij het beantwoorden van een vraag over het onderwerp van een Russisch vaccin en de mogelijkheid van een samenwerking tussen Moskou en Havana op dit punt, legde Durán uit dat Cuba hier versneld aan werkt, maar dat voorlopig geen medicijn verwacht wordt voor bescherming tegen het SARS-CoV-2-virus.

Het meest zichtbare gezicht in de strijd tegen de pandemie op het grootste

eiland van de Antillen zei dat hij in de informatie heeft gezien dat Rusland bereid is om bij dit streven met Cuba samen te werken.

Ik ben niet pessimistisch, ik ben realistisch, en de beste manier om geïmmuniseerd te worden is door te voldoen aan de gevestigde hygiënische en sanitaire maatregelen, zei Durán tijdens zijn gebruikelijke conferentie in het Internationale Perscentrum in deze hoofdstad. Hij benadrukte dat een dergelijk proces protocollen en tijd kost.

Eerder meldde de onderzoeksdirecteur van het Finlay Vaccine Institute, Dagmar García, dat Cuba vandaag vier kandidaten heeft voor vaccins tegen het SARS-CoV-2-virus. Deze zijn gebaseerd op de bestaande technologische platforms in het Caribische land waar ze kunnen worden geproduceerd nadat de nodige studies zijn afgerond. Vervolgens hebben we de productieve capaciteit om de introductie van een succesvol vaccin in het land op te pakken, benadrukte de deskundige.

Er zijn projecten die verder gevorderd zijn dan andere, maar we zien licht in wat we doen en het pad is hoopvol, benadrukte García. De laboratoriumresultaten zijn bevredigend en we hebben de verantwoordelijkheid om de mensen over de voortgang te informeren, zei de specialist.

We hebben een strategie opgesteld op basis van drie fundamentele pijlers, zei García, het eerste punt heeft betrekking op de factor tijd, waarbij voor elke taak de meest bekwame experts het voortouw nemen om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken.

Partnerschappen met onderzoekscentra zijn een andere belangrijke stap in dit streven. Er wordt nauw samengewerkt met bijvoorbeeld de Faculteit Scheikunde van de Universiteit van Havana, met het Centrum voor Moleculaire Immunologie, met het Centrum voor Genetische Ingenieurswetenschappen en met Biotechnologie en het Laboratorium voor Civiele Bescherming, aldus de expert.

Ten derde: mogelijke vaccins bedenken op basis van de technologische platforms die in het land worden gebruikt om andere producten van dit type te verkrijgen.

Vertaling Chuck Barkey.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019