KLASSIEK EN ACTUEEL

'(...) De nieuwe generatie staat voor een ingewikkelder taak. Het is niet voldoende dat jullie al krachten samenbundelen om de macht van de arbeiders en boeren in stand te houden tegen een overval van de kapitalisten, Dat moeten jullie doen. Dat hebben jullie heel goed begrepen, dat is voor iedere communist volkomen duidelijk. Maar dat is niet voldoende. Jullie moeten de communistische maatschappij opbouwen. De eerste helft van die arbeid is in veel opzichten al gedaan. Het oude is vernietigd en verdiende het ook in een puinhoop veranderd te worden. De bodem is gezuiverd en op deze bodem moet de jonge communistische generatie de communistische maatschappij opbouwen. Jullie staan voor de taak van de opbouw en jullie kunnen die taak alleen maar volbrengen als jullie je het moderne weten hebt eigen gemaakt, als jullie weten hoe je het communisme uit voltooide, van buiten geleerde formules, raadgevingen, recepten, voorschriften en programma's tot iets levends moet maken, dat jullie onmiddellijke arbeid omvat als jullie weten hoe je het communisme tot een leidraad voor jullie praktische arbeid moet maken.(...)'

UIt:Over de taken van de jeugd, een rede van Lenin op het 3e Al-Russische Congres van de Communistische Jeugdbond van Rusland, gehouden op 2 oktober 1920.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019