Venezuela verdubbelt zijn olieproductie dankzij Iran

Alliance for Global Justice

Venezuela is begin 2022 dicht bij het bereiken van zijn maximale aardolieproductiecapaciteit, aangezien het land er de afgelopen maanden in is geslaagd om zijn productie van ruwe olie te verdubbelen, dankzij Iran en andere landen die het hebben geholpen om de Amerikaanse sancties te omzeilen.

Bronnen uit de olie-industrie bevestigden aan de Spaanstalige krant El Nuevo Herald, gepubliceerd in Florida, dat de Venezolaanse productie van ruwe olie in december 2021 een geschat gemiddelde van 900.000 vaten per dag bereikte en in januari 2022 ongeveer 850.000 zou kunnen bedragen. Dit is vooral te danken aan de regelmatige aanvoer van verdunningsmiddelen uit Iran, dat daarmee Venezuela heeft geholpen tekorten in zijn eigen productie daarvan aan te vullen.

Een voormalig directeur planning van het staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela (PDVSA), Juan Fernández, beweerde dat verschillende dingen erop wijzen dat Venezuela "inderdaad de productie heeft verhoogd. Een groot deel hiervan is te danken aan de komst van Iraanse verdunningsmiddelen die direct de productie in zijn gegaan."

Het is met name dankzij deze Iraanse diluenten, waaronder het aardoliederivaat nafta, dat Venezuela erin geslaagd is zijn superzware ruwe olie lichter en dus vloeibaarder te maken.

Vergeleken met de 450.000 vaten die Venezuela in de eerste maanden van 2021 per dag produceerde, nemen de nieuwe productiecijfers de twijfels weg rond de aankondiging enkele weken geleden van de president van Venezuela, Nicolás Maduro, dat de productie van het land al op een miljoen vaten per dag lag.

Volgens Fernández blijkt uit ramingen van de industrie dat voor elk vat verdunningsmiddel dat in het land aankomt, drie vaten olie uit de Orinoco-gordel worden geproduceerd, en daarom is de hulp van Iran essentieel geweest voor het herstel van de productie. "De schattingen van de olieproductie in de gordel lopen nu op tot 450.000 of 500.000 vaten per dag, en dat is te danken aan de hulp van Iran," benadrukte hij.

Fernández is van mening dat deze stijging, samen met de sterke stijging van de olieprijzen op de internationale markt, aanzienlijke extra inkomsten oplevert die Venezuela de afgelopen jaren niet had, en dat dit samenvalt met de prognoses dat het land op het punt staat zijn eerste groei van het bruto binnenlands product (BBP) in zes jaar te registreren.

De afgelopen jaren is de productie van ruwe olie in Venezuela geleidelijk gedaald. In 1999, toen wijlen president Hugo Chávez aan de macht kwam, werden er 3,2 miljoen vaten per dag geproduceerd. Dit niveau werd gedurende de jaren 2000 min of meer gehandhaafd, maar begon vanaf het begin van het vorige decennium af te nemen toen de olieprijzen begonnen te dalen. Tegen de tijd dat president Maduro in 2013 aan de macht kwam, lag de productie op 2,5 miljoen vaten per dag.

Vanaf 2017 leidden de door de Verenigde Staten opgelegde financiële sancties tot een sterke achteruitgang van de Venezolaanse olie-industrie, en het productieniveau bereikte in 2018 een dieptepunt van gemiddeld 1,34 miljoen vaten per dag. Nadat de VS in januari 2019 aan PDVSA sancties en aan Venezuela een totale financiële blokkade oplegden, daalde de productie tot onder de één miljoen vaten per dag.

De Iraanse aanvoer, die via versluierde mechanismen wordt verstuurd om de gevolgen van de Amerikaanse sancties te omzeilen, is essentieel voor Venezuela om ruwe olie te kunnen produceren in de Orinoco-gordel, want die moet worden verdund om op de markt te kunnen worden verkocht.

De VS hebben niet alleen sancties opgelegd aan de Venezolaanse olie-industrie, maar hebben ook verschillende beschuldigingen geuit aan het adres van buitenlandse bedrijven en andere landen die zaken hebben gedaan met de Venezolaanse olie-industrie.

Op 20 januari 2021 legde president Donald Trump op zijn laatste ambtsdag een reeks sancties op aan personen en bedrijven die met deze belangrijke industrie te maken hebben.

Ook bedrijven uit derde landen lopen het risico op sancties wegens het schenden van eenzijdige VS-sancties, aangezien de blokkade extraterritoriaal is. Dat betekent dat de VS de toegang van derden tot het internationale financiële stelsel, dat hoofdzakelijk in de Amerikaanse dollar werkt, zou kunnen afsluiten. De Russische oliemaatschappij Rosneft werd door dit mechanisme geblokkeerd en heeft in maart 2020 afstand gedaan van haar belangen in Venezuela. Iran, dat al vier decennia onder sancties van de VS stond, bleef echter diluent aan Venezuela leveren.

Volgens deskundigen zouden van de bijna 900.000 vaten die nu per dag worden geproduceerd, er zo'n 600.000 voor de export bestemd kunnen zijn, ondanks het feit dat de VS geen zaken meer doen met PDVSA en ook rechtstreeks sancties hebben opgelegd aan bedrijven uit derde landen die het hebben aangedurfd zaken te doen met het Venezolaanse staatsbedrijf.

Het grootste deel van de Venezolaanse olie-export wordt door tankers die hun satellietvolgapparatuur uitschakelen om detectie te voorkomen, verscheept naar bedrijven in Maleisië en Singapore en van daaruit verkocht aan China, dat de grootste afnemer blijft van Venezolaanse ruwe olie.

De Iraanse aanvoer van condensaat helpt Venezuela zijn export van ruwe olie op te voeren, omdat het land de inkomsten nodig heeft om zijn economie, die door de Amerikaanse blokkade is gedecimeerd, te verbeteren.

Zowel Iran als Venezuela hebben de economische druk weten te weerstaan door geleidelijk manieren te vinden om die te omzeilen

Bron: Socialist Voice, april 2022; Venezuela doubles its oil production – Socialist Voice

Vertaling: Louis Wilms.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019