KLASSIEK EN ACTUEEL

“(...)Wij weten dat niets vanzelf uit de lucht komt vallen; wij weten dat het communisme groeit vanuit het kapitalisme en alleen met de overblijfselen daarvan kan worden opgebouwd; het zijn slechte overblijfselen - dat is waar - maar er zijn gewoon geen andere. Wie droomt over een mythisch communisme moet van elke zakelijke conferentie worden verdreven en dan mogen alleen zij worden toegelaten die weten hoe je de dingen moet klaarspelen met de overblijfselen van het kapitalisme. Er liggen bij dit werk enorme moeilijkheden, maar het is vruchtbaar werk en iedere expert moet worden gekoesterd als de enige drager van techniek en cultuur, zonder welke er geen communisme kan bestaan. Als ons Rode Leger op een ander gebied de zege heeft weggesleept, dan is dat omdat wij deze taak wat het Rode Leger betreft hebben kunnen volbrengen. Duizenden voormalige officieren, generaals en kolonels uit het tsaristische leger hebben ons verraden en verkocht en daardoor zijn duizenden van de beste roodgardisten gesneuveld - dat weet u. Maar tienduizenden dienen ons, terwijl zij aanhangers van de bourgeoisie zijn gebleven - en zonder hen zou het Rode Leger niet bestaan”.

Uit: Redevoering op het Derde Alrussische Congres van Werkers in het Watertransport, Lenin, 1920.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019