18e Congres Wereldvakverbond in Rome

i-012-025.jpg
De president van het WVV houdt de openingstoespraak op het Congres. Foto: WFTU

Redactie

Op 6-8 mei vond in Rome het 18e Congres plaats van het Wereldvakverbond (WVV; in Engels World Federation of Trade Unions, WFTU). Het WVV is sinds de oprichting in 1945 de internationale federatie van de klassengeoriënteerde, strijdbare vakbonden.

Aan het Congres namen 430 gedelegeerden deel uit 93 landen. De organisatie werd gedragen door de Italiaanse vakfederatie USB. Er werden veel waardevolle bijdrages gehouden. De situatie en de problemen van de werkende klasse in landen over de hele wereld werden uitgebreid besproken. Gedelegeerden noemden ook veel ervaringen uit de strijd in uiteenlopende sectoren, evenals stappen die gezet worden in de opbouw van klassengeoriënteerde vakbonden. Vakbonden die consequent opkomen voor de belangen van de werkers en strijden tegen imperialisme, in contrast met de vakbonden die op een lijn van klassencollaboratie zitten.

President Mzwandile Michael Makwayiba uit Zuid-Afrika opende het Congres en werd ook herkozen als president van het WVV. George Mavrikos uit Griekenland, die sinds 2005 diende als algemeen secretaris, deed verslag van activiteit van het WVV in de afgelopen jaren en hield de slottoespraak. Pampis Kyritsis uit Cyprus werd verkozen als nieuwe algemeen secretaris.

Op het moment zijn er geen Nederlandse vakbonden aangesloten bij het WVV.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019