Redactie

i-002-006.jpg
Partijcongres in Amsterdam. Foto: NCPN

Wie wilde, kon zich de afgelopen dagen laten afleiden door het circus in het Verenigd Koninkrijk voor het 70-jarig jubileum van de Queen. Maar hoe feestelijk de heersende klasse en burgerlijke media het ook proberen te maken, het is onmogelijk om al het zweet en het bloed weg te poetsen dat kleeft aan de rijkdom de Britse heersende klasse en zijn troon. Die rijkdom is immers voortbracht door de arbeidersklasse, en historisch natuurlijk ook de plundering van onderdrukte volkeren en mensen die tot slaaf waren gemaakt. En terwijl de rijken genieten van hun uitbundige feestjes, is het voor de werkende bevolking steeds moeilijker om rond te komen. Inkomen verdampt door de stijgende prijzen. Boodschappen, energie, huur – alle wordt duurder. De loonsverhogingen in sommige sectoren en de verkapte maatregelen van de regering zijn een druppel op een gloeiende plaat.

De inflatie is voornamelijk een resultaat is van het beleid van de EU en de regeringen, die de economie (d.w.z. het grootkapitaal) volpompten met geld in reactie op de kapitalistische economische crisis in 2020. Maar de inflatie wordt ook aangewakkerd door de imperialistische oorlog in Oekraïne, waar het leed van de arbeidersklasse na honderd dagen en vele doden nog altijd voortduurt. Algemener zijn de toenemende tegenstellingen tussen imperialistische machten zorgwekkend. In het kader van de toenemende internationale tegenstellingen maakt de NAVO zich klaar om uit te breiden in Scandinavië. We plaatsen in deze krant een interview met de voorzitter van de Communistische Partij van Zweden (SKP), die een goed beeld schetst van de betekenis en de consequenties van deze ontwikkeling. Ook plaatsen we een achtergrondartikel van Greg Godels dat ingaat op de positie van Rusland in de internationale tegenstellingen.

De ontwikkelingen laten zien dat de strijd van de arbeidersklasse van het grootste belang is. We plaatsen in deze krant een artikel over de FNV en een kort verslagje van het 18e Congres van het Wereldvakverbond, waarover we komende tijd meer zullen publiceren.

In aanloop naar de klimaatmars besteden we in deze krant extra aandacht voor de strijd voor de bescherming van het milieu, een strijd die ook onlosmakelijk verbonden is met de strijd tegen het kapitalistische systeem dat de winst als hoogste goed heeft.

In de vorige krant kondigden we de herdenking aan voor de Surinaamse communist, antikoloniaal en verzetsstrijder Anton de Kom. Met aanzienlijk meer bezoekers dan vorig jaar, was dat een groot succes. We publiceren hier één van de voordrachten op de herdenking, namelijk een alternatief voorwoord voor het recent heruitgegeven boek van Anton de Kom, Wij slaven van Suriname. De andere voordrachten worden gepubliceerd op de website.

Tot slot heeft we afgelopen maand ons 7e Partijcongres afgerond. Een belangrijk Congres, in een periode waarin de partij en CJB groeien, en waarin we steeds meer naar buiten treden en het voortouw nemen in bewegingen. We gaan komende tijd aan de slag met het uitvoeren van onze congresbesluiten. Die zijn gericht op de versterking van de Nederlandse arbeidersbeweging, de strijd voor inkomen, voor vrede, voor de bescherming van het milieu, voor een wereld vrij van discriminatie, voor een beter bestaan. Maar ook op de ideologische, politieke en organisatorische versterking van de partij en de CJB, want de partijopbouw is onmisbaar voor de echte versterking van de Nederlandse arbeidersbeweging.

Lees de krant of de website voor een beter inzicht in de veranderende mondiale, nationale en lokale krachtsverhoudingen, de voortwoekerende en zich verdiepende kapitalistische crisis én de theoretische en praktische antwoorden van de arbeidersklasse daartegen. Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de Waarheid in Manifest! Niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website (www.ncpn.nl). Zie ook Voorwaarts.net van de CJB.

De volgende krant komt uit op 7 juli.

Lees de volgende artikelen op de website:


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019