De Hef gaat niet weg voor Jeff!

i-012-020.jpg
Goed zichtbaar hing de leuze een tijdje aan de reling met uitzicht op De Hef. Foto: NCPN/CJB

CJB Zuid-Holland

Begin dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat de gemeente Rotterdam het historisch monument De Hef wil ontmantelen om zo de megajacht van Jeff Bezos er doorheen te laten varen. De Hef werd in 1927 opengesteld voor verkeer. In 1928 maakte de communistische filmmaker Joris Ivens over De Hef een korte film genaamd 'De Brug'. Deze film werd wereldwijd een succes en is online nog steeds te zien.

Sinds 1993 wordt De Hef niet meer gebruikt en het is inmiddels een rijksmonument die alleen om bijzondere redenen ontmanteld mag worden. Hier in Nederland wordt er voor de rijksten van de wereld superjachten gemaakt en doorgaans kunnen die zonder problemen de zee in. Echter voor de superjacht van Bezos is dit anders. Bezos staat tweede op de lijst van de meest rijke personen met een geschat vermogen van $132 miljard. Hij is de belichaming van de steeds grotere ongelijkheid op de wereld. Deze groeiende ongelijkheid die enkel te verklaren is door de kapitalistische productiewijze bestuderen.

Zijn rijkdom moet hij laten en zien dat doet hij door een jacht te bouwen die zo groot is waardoor De Hef ontmanteld moet worden. Het gaat om een jacht van bijna een half miljard. Vanzelfsprekend heeft het nieuws veel woede opgewekt en tal van Rotterdammers willen eieren gaan gooien richting de jacht van Jeff Bezos.

Zaterdag 18 juni stonden we daarom met CJB Zuid-Holland bij de Hef in Rotterdam en hielden we een bannerdrop met de slogan "De hef gaat niet weg voor Jeff! Solidariteit met de werkers van Amazon. Sloop de macht van het kapitaal!"

Nvdr: ondertussen heeft de scheepbouwer na alle ophef bekendgemaakt voorlopig geen aanvraag te doen van demontage van De Hef.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019