Protest voor studentenhuisvesting

i-004-007.jpg
Joep van de SRVU uit zijn frustratie over het huisvestingsbeleid op het lege Kronenburg terrein (Foto: CJB)

Afdeling Amsterdam van de CJB

Op dinsdag 14 februari waren studenten aanwezig op het terrein van Uilenstede in Amsterdam om hun ongenoegen te tonen over het tekort aan betaalbare, geschikte studentenwoningen. Concreet speelt nog steeds dat de overheid het bouwen van meer dan 4000 woningen (waarvan 2500 studentenwoningen) bij Kronenburg niet wil toelaten. De reden dat aangeboden wordt is dat de locatie te dichtbij Schiphol zou zijn en dat dit geluidsoverlast zou veroorzaken. Echter staat Kronenburg naast Uilenstede, waar studentenwoningen al aanwezig zijn.

Het is niet uit te leggen, vinden de studentenvakbonden ASVA en SRVU. De overheid moet haar verantwoordelijk nemen en onmiddellijk zorgen dat er betaalbare en geschikte woningen komen voor studenten. Woningen van hoge kwaliteit, waar studenten zonder geluidsoverlast kunnen wonen. De uitbreiding van Schiphol – een belangrijk onderdeel van de huidige strategie van de Nederlandse bourgeoisie, die op deze manier haar positie in de imperialistische piramide wil versterken – zou niet moeten gebeuren ten koste van de werkende en studerende bevolking van Amsterdam.

De CJB ondersteund deze eis. De overheid heeft lang gefaald om de bevolking van Amsterdam te huisvesten, omdat de winsten van de monopolies en grote landbazen belangrijker zijn dan de belangen van de studenten, de jeugd van de arbeidersklasse.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019