Redactie

Er hangen donkere wolken boven de economie. Meerdere banken in de VS en ook de bank Credit Suisse uit Zwitserland zijn de afgelopen tijd omgevallen. De economische groei neemt af. De onzekerheid is groot. Financiële instituten en economen uiten steeds meer zorgen over een nieuwe economische crisis.

Het kapitaal bereid zich daarop voor. De Europese Unie heeft recent een nieuw pakket aan maatregelen aangenomen: het Fit for 55-pakket. Als onderdeel van de European Green Deal, heeft dit pakket zogenaamd als doel de emissies te verminderen met 55% tot 2030. Het emissiehandelssysteem voor de koolstofmarkt wordt verder uitgebreid. Er wordt een gelijksoortig systeem opgezet voor gebouwen, wegvervoer en gebruik van brandstoffen in andere sectoren. Met andere woorden, de EU bereid nieuwe prijsstijgingen voor op dagelijkse boodschappen, het onderhoud van oude gebouwen en auto’s, vliegtickets en maritiem vervoer. Zo wordt het klimaat als voorwendsel gebruikt om de bevolking meer te belasten. Het gaat om vele miljarden euro’s die de arbeidersklasse moet ophoesten. Dat geld wordt vervolgens door de EU gebruikt om het kapitaal te spekken, met subsidies voor allerlei zogenaamd ‘groene’ investeringen.

Overeenkomstige maatregelen worden voorbereid door de regering in Nederland. Komende tijd zullen we in Manifest dieper ingaan op het beleid dat de regering voorbereidt.

Ondertussen nemen de tegenstellingen tussen imperialistische machten toe. Er zijn allerlei brandhaarden, zoals in Taiwan, het Midden-Oosten en andere plekken in de wereld, waar de confrontaties heviger worden. In Oekraïne woedt de oorlog onverminderd voort, met als gevolgd enorm leed voor de mensen. De Nederlandse regering blijft, samen met de NAVO, EU en VS, olie op het vuur gooien met de constante levering van steeds zwaardere wapens. Althans, dat zullen ze doen zolang hun belangen erbij gediend zijn. Het gaat om miljarden die aan wapens besteed worden, wat wordt betaald door de Nederlandse arbeidersklasse. Aan de andere kant is het walgelijk om te zien hoe de Russische regering op 9 mei de herinnering aan de Antifascistische Overwinning van de socialistische Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog probeert te verdraaien en te misbruiken om de invasie en imperialistische oorlog in Oekraïne goed te praten.

Om de internationale verhoudingen en het imperialisme beter te begrijpen, plaatsen we in deze krant een stuk dat uitgebreid en kritisch ingaat op het begrip ‘multipolariteit’, een begrip dat steeds meer opduikt wanneer het gaat om de veranderende internationale verhoudingen.

We leggen ook verslag van Dodenherdenking en de Dag van de Antifascistische Overwinning. Het is belangrijk om daarbij stil te staan en te leren uit het verleden voor de strijd vandaag. Dat wordt nog belangrijker naarmate die lessen uit het verleden vanuit de heersende klasse compleet worden verdraaid en de inhoud van zulke herdenkingen afzwakt. We plaatsen ook één van de toespraken die werd gehouden bij de Anton de Kom herdenking die de NCPN en CJB organiseerden eind april. Die toespraak gaat in op de overblijfselen van het Nederlandse kolonialisme in het Caribisch gebied.

In deze krant plaatsen we ook een stuk over de problemen waar mensen met een beperking tegenaan lopen. Het kapitalisme is niet in staat de voorzieningen te treffen zodat iedereen gelijkwaardig kan bijdragen aan de maatschappij.

Onze correspondent uit Griekenland, Joke, slaat deze keer over door omstandigheden. De Communistische Partij van Griekenland (KKE) is druk bezig met de voorbereidingen voor de parlementaire verkiezingen die op 21 mei worden gehouden.

Lees de krant of de website voor een beter inzicht in de veranderende wereldwijde, nationale en lokale krachtsverhoudingen, de voortwoekerende en zich verdiepende kapitalistische crisis én de theoretische en praktische antwoorden van de arbeidersklasse daartegen. Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de Waarheid in Manifest! Niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website (www.ncpn.nl). Zie ook voorwaarts.net van de CJB.

De volgende krant komt uit op dinsdag 20 juni.

Lees op de website:


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019