Aankomende activiteiten

Amsterdam – Presentatie over de wooncrisis en woonstrijd

Afdeling Amsterdam van de CJB

Op donderdag 6 juli organiseert afdeling Amsterdam van de CJB een presentatie over de wooncrisis in Amsterdam. Er wordt eerst wat verteld over de wooncrisis in Nederland en de strijd die jonge mensen uit de arbeidersklasse de afgelopen jaren gevoerd hebben hiertegen, voordat we overgaan in een open discussie over het woningvraagstuk.

Inloop is vanaf 18:30 uur en we beginnen de inleiding om 19:00 uur bij CREA Amsterdam in ruimte 3.12.

De afgelopen jaren is het voor veel mensen overduidelijk dat het vinden van een geschikte woning vrijwel onmogelijk geworden is. Studenten en jonge werkers zijn op diverse manieren in opstand gekomen tegen het beleid van de regering, die woningen in een handelswaar heeft omgevormd waar winst uit gehaald kan worden.

Woonprotesten hebben in het hele land plaatsgevonden, maar ook bijvoorbeeld de studentenvakbonden ASVA en SRVU zijn tegen de regering komen te staan omdat de uitbreiding van Schiphol en het algemeen huisvestingsbeleid van de gemeente het uitbreiden van het aantal woningen voor studenten tegengaat.

We zien iedereen van harte tegemoet! Tot dan!

Verschillende activiteiten over het verzet tegen slavernij n.a.v. Keti Koti

Afdelingen van de NCPN en CJB organiseren in verschillende steden activiteiten n.a.v. Keti Koti, oftewel de viering van de afschaffing van de slavernij. Begin juli dit jaar is het 160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft, al moesten voormalig tot slaaf gemaakten In Suriname nog 10 jaar werken op dezelfde plantages.

In Wij Slaven van Suriname van de Surinaamse communist en verzetsstrijder Anton de Kom werd voor het eerst in het Nederlands het verzet tegen slavernij als heldendaad neergezet. Ondanks dat er meer aandacht is voor het slavernijverleden, krijgt juist het verzet tegen slavernij nog steeds veel te weinig aandacht. Dit terwijl het verzet tegen slavernij juist een belangrijke oorzaak is voor het afschaffen van deze misdaad tegen de mensheid. Een belangrijke les is dat emancipatie wordt afgedwongen en niet wordt gegeven!

De NCPN en CJB organiseren in verschillende steden wandelingen langs verschillende plekken die gerelateerd zijn aan de slavernij, evenals een politiek café. Daarbij worden onderbelichte verhalen over het verzet tegen slavernij belicht. Verwacht verhalen over het verzet van de inheemsen in het Caribisch gebied, Indonesiërs en tot slaaf gemaakte Afrikanen. Ook het verzet vanuit de arbeidersklasse in Europese landen tegen slavernij komt aan bod. Het verzet van destijds kan ons inspireren voor de strijd voor een betere wereld vandaag.

De wandelingen duren niet langer dan twee uur. Houd i.v.m. mogelijke hitte rekening met water, zonnebrand, comfortabele schoenen en een zonnebril of pet.

Amsterdam: stadswandeling op zaterdag 8 juli om 13:00 uur, start bij Slavernijmonument Oosterpark. Na de rondleiding is er de mogelijkheid om gezellig wat te drinken in het Micha Wertheimpark.

Haarlem: stadswandeling op zaterdag 8 juli om 13:00 uur, start bij het Provinciehuis.

Rotterdam: stadswandeling op zaterdag 8 juli om 13:00 uur, start bij Beurs, naast restaurant Trattoria La Borsa.

Utrecht: stadswandeling op zondag 9 juli om 13:00 uur, start bij Vredenburgplein

Eindhoven: Politiek café op zondag 9 juli om 14:00 uur, politiek café in Stroomhuis, Eindje 1. Een spreker van de Commissie Antiracisme en Antifascisme zal het programma aansnijden. Daarna is er onder het genot van een drankje gelegenheid voor vragen en discussie. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om kennis te maken met de CJB en NCPN.

Komende tijd zullen we op de website ook artikelen publiceren die nader ingaan op bepaalde aspecten, waaronder de excuses die de regering heeft aangeboden voor de rol van de Nederlandse staat in de slavernij. Excuses met een grote dosis aan hypocrisie, aangezien racisme en discriminatie op allerlei manieren door het systeem worden in stand gehouden, net als de inmenging van Nederland in het Caribisch gebied voor de belangen van de heersende klasse.

Tegenover de burgerlijke politiek die Keti Koti en de hypocriete excuses zien als middelen om onvrede onder bepaalde lagen van de bevolking te sussen en ‘samen verder te gaan’, benadrukken wij juist de strijd en het verzet tegen de slavernij. Dat is voor ons inspiratie voor het voortzetten van de strijd tegen het kapitalistische systeem dat gebaseerd is op de uitbuiting van de mens door de mens, en dat constant voeding geeft aan racisme en andere vormen van discriminatie, en ook aan imperialistische inmenging en onderdrukking.

Den Haag – Solidariteitscafé met Turkse communisten

Afdelingen Zuid-Holland van de NCPN en CJB

Op zondag 23 juli om 13:00 uur organiseren NCPN en CJB Zuid-Holland samen met de Turkse Communistische Partij (TKP) een solidariteitscafé in de Grand Café Utopie in Den Haag. In dit solidariteitscafé komt een kameraad van de TKP spreken over hoe zij succesvol vormgeven aan wijkhuizen en het organiseren van wijkbewoners.

Dit solidariteitscafé is open voor geïnteresseerden. Voertaal is Turks en Engels en er is een Engelse en Nederlandse vertaling.

Adres: Waldeck Pyrmontkade 116.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019