Verklaring over de couppoging in Venezuela

NCPN en CJB veroordelen de couppoging die sinds woensdag 23 januari aan de gang is in Venezuela. De leider van de Nationale Assemblee van Venezuela, Juan Guaidó, heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president.

We veroordelen ook de VS, andere regeringen in Latijns-Amerika van de zogenaamde Lima Groep en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) die de reactionaire krachten steunen en de onwettige zelfbenoemde interim-president Guaidó erkennen tegenover de verkozen president. We veroordelen ook de regeringen van Nederland en van andere Europese landen die een ultimatum hebben uitgebracht en zich zo eveneens bemoeien met interne aangelegenheden van Venezuela. In het bijzonder veroordelen we de militaire dreigingen van de VS, die voor de zoveelste keer een staatsgreep steunen en een verkozen regering aan de kant proberen te zetten voor de belangen van hun monopolies in de regio.

De VS en andere imperialistische machten in de regio, die loeren op de grondstoffen en andere middelen van Venezuela, steunen de reactionaire oppositie. Daarbij maken ze misbruik van de werkelijke problemen waar de Venezolaanse bevolking mee te maken heeft, waaronder de enorme inflatie en armoede.

Naast de demonstraties voor Guaidó die door de media in Nederland veel worden gepromoot, demonstreren in Caracas ook duizenden mensen tegen de couppoging van de reactionaire oppositie. Aan die demonstraties nam ook de Communistische Partij van Venezuela deel met een eigen blok. De Communistische Partij eist maatregelen tegen de economische kapitalistische crisis in het land, die wordt verergerd door de economische blokkade die de VS en hun bondgenoten opleggen. Maatregelen die in het belang zijn van de werkende bevolking, zoals de distributie van voedsel om de effecten van de enorme inflatie tegen te gaan, evenals maatregelen tegen de prijsstijgingen van basisproducten.

NCPN en CJB uiten hun solidariteit aan het volk van Venezuela, die niet alleen te lijden heeft onder de kapitalistische economische crisis en uitbuiting, maar ook nog eens onder deze interventies van imperialistische machten. NCPN en CJB ondersteunen zoals altijd het recht van ieder volk om zelf over zijn eigen toekomst te beslissen, zonder interventies van buitenaf door imperialistische krachten. We zijn solidair met de Communistische Partij van Venezuela die zich niet laat meeslepen door de verschillende burgerlijke krachten, maar die onder deze zeer moeilijke en complexe omstandigheden consequent de strijd voert voor de belangen van de werkende bevolking en het perspectief op het socialisme-communisme.

27 Januari 2019

Partijbestuur NCPN

Algemeen Bestuur CJB


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019