Situatie in Bolivariaanse Republiek Venezuela gespannen, maar niet uitzichtloos

i-010-023.jpg
Carolus Wimmer. (Foto: Manifest/WvdK)

Wil van der Klift

Op basis van gesprekken met Carolus Wimmer, internationaal secretaris van de Communistische Partij van Venezuela, tijdens het Twintigste Congres van de Portugese Communistische Partij - PCP (2-4 december jl.) is het mogelijk het interview met hem in Manifest nummer 9 van dit jaar nader in te kleuren.

Het interview schetste een moeilijke, ingewikkelde, maar niet uitzichtloze politieke en economische situatie. Daaraan is sinds afgelopen mei, toen het interview voor het eerst verscheen in de junge Welt, niets fundamenteel veranderd. De oppositie kampt met toenemende onderlinge spanningen en de bevolking blijft de regering, ondanks blijvende economische en financiële zorgen, in grote meerderheid steunen. Hoelang hangt uiteraard van verschillende zaken af. Is de regering in staat om voldoende basisproducten te verstrekken tegen betaalbare prijzen? Maar meer nog, is de regerende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) in staat de bevolking te blijven mobiliseren en ideologisch te motiveren? Nu blijkt dat president Maduro afziet van een hechte samenwerking met de PCV en steeds meer alleen op de erfenis van Chávez steunt, kunnen veel zwakten in de PSUV, zoals eerder in het interview al beschreven, niet worden overwonnen.

Maduro steunt bijvoorbeeld niet op een krachtige vakbeweging. Zijn charisma is niet zo groot als dat van Chávez en de PSUV leunt te eenzijdig op het parlementaire stelsel. In het parlement is de positie van de regering al verzwakt nu er geen meerderheid is. De steun in rechterlijke kringen en het leger is op termijn onvoldoende om de problemen te overwinnen. Alleen een brede en ideologisch gegronde steun van de arbeidersklasse kan het vraagstuk van de macht op termijn in positieve zin doen kantelen.

Een directe interventie door de VS behoort tot de mogelijkheden, maar hangt vanzelfsprekend af van de vraag wat de Trump-regering van plan is in Venezuela en Zuid-Amerika. Dat is op dit moment niet duidelijk. Nu de oppositie onderling steeds meer met elkaar slaags raakt is een zachte staatsgreep in Venezuela steeds moeilijker. Doorslaggevend de komende tijd zal zijn of de regering erin slaagt de bevolking te voorzien van de benodigde goederen, maar meer nog weet te overtuigen van het feit dat elk alternatief voor Maduro een verdere verslechtering zal betekenen en dat vraagt om politiek en ideologisch inzicht. Het is vooral de PCV die daaraan met succes, maar stap voor stap, werkt. Samenwerking in een brede alliantie (een revolutionair blok), waarin ook PSUV en PCV samenwerken is daarbij van doorslaggevend belang.