NCPN over volkshuisvesting en vluchtelingen

In de gemeenteraadsvergadering van De Fryske Marren was een van de agendapunten een eerste aanzet tot een plan van aanpak huisvesting statushouders. De NCPN-woordvoerder Rinze Visser zette uiteen dat met de komst van meer vluchtelingen de abominabele situatie op het terrein van de sociale volkshuisvesting en de lange wachtlijsten nog duidelijker voor het voetlicht wordt gebracht. “(…)Hier komen de politieke besluiten van de afgelopen decennia – terugtredende overheid en liberalisering van de woningmarkt – in het volle licht te staan. Wat dat betreft staan we nog maar aan het begin. Want de doelstelling is: de totale liberalisering van de woningmarkt en zal het einde betekenen van sociale woningbouw en beheer.”

De NCPN-woordvoerder refereerde aan een NCPN-brief over de positie van de sociale volkshuisvesting en de noodzaak van een eigen gemeentelijk huurwoningbezit, waarover nog discussie in de gemeenteraad moet plaatsvinden. “(…)Het vraagstuk van de uitwerking van de naar de mening van de NCPN asociale woningmarktpolitiek schreeuwt om sociale oplossingen, die zeker in strijd moeten komen met de huidige ontwikkeling en waar een eigen gemeentelijk bezit van woningen in de sociale sector onderdeel van het debat zal moeten zijn. Het huidige tekort aan sociaal huurwoningen is het gevolg van bewuste politiek en een onderdeel van de afbraak van de verzorgingsstaat. De lange wachtlijsten zijn bewust gecreëerd. Het aanbod verlagen, de vraag opvoeren met als gevolg verhoging van de huren, de markt z’n werk laten doen. “(…) Het grootste probleem is niet dat door huisvesting van statushouders/vluchtelingen de wachtlijsten langer worden, het probleem is dat die lange wachtlijsten er al waren. En er zijn er in de politiek, die pas nu, nu het aantal vluchtelingen stijgt, die wachtlijsten ontdekt hebben. En dat zijn dezelfden die óók voorstander van nog verdere liberalisering van de woningmarkt zijn.”

De NCPN-woordvoerder betoogde verder dat de komst van meer vluchtelingen de gevolgen van een voor een grote categorie mensen funeste politiek in het volle daglicht plaatst, dat de duur van de wachtlijsten voor een sociale huurwoning in de uitgestrekte gemeente een gemiddelde is; dat er qua woonbehoefte, woningnood en woningaanbod op het grondgebied van de gemeente grote verschillen zijn. Een door de NCPN ingediende motie met het verzoek, in samenspraak met de wooncorporaties en andere partners bij het toewijzen van woningen aan statushouders, met deze verschillen ernstig rekening te houden, werd met algemene stemmen door de gemeenteraad aangenomen.