ENKELE GREPEN UIT HET NCPN-VERKIEZINGSPROGRAMMA

“Door het decentraliseren van de verantwoordelijkheid voor volkshuisvesting en meer marktwerking, dus het afschaffen van een min of meer sociaal huisvestingsbeleid, is betaalbare huisvesting voor lagere inkomensklassen steeds meer in de verdrukking gekomen. Deze marktwerking – liberalisering – en de daaruit voortvloeiende verkoop en sloop van veel betaalbare sociale huurwoningen hebben het tekort hieraan doen stijgen”.

“De huidige politiek met betrekking tot de langdurige zorg, waardoor opname van kwetsbare ouderen in een verzorgingshuis ernstig afgeremd wordt en van welke instellingen het einde in het vooruitzicht wordt gesteld, leiden ook tot een tekort aan voor die ouderen geschikte woningen. Verzorgingshuizen hebben hun waarde bewezen en mogen niet verdwijnen ten gunste van de particuliere sector met winstoogmerk. Zo zouden alleen de welgestelden nog van hun laatste levensjaren kunnen genieten”.

“De NCPN is van mening dat, gezien de ontwikkeling op het gebied van de volkshuisvesting, de gemeente zelf een sociaal huurwoningbestand op moet bouwen, onder democratische controle van de gemeenteraad. Omdat dat standpunt steeds actueler zal worden, zal de NCPN doorgaan met hiervoor te ijveren. Volkshuisvesting, aan de vrije markt overgelaten, verdient die naam niet meer”.

“De NCPN is erop tegen dat de gemeentelijke overheid willens en wetens eraan meewerkt dat banen van anderen verdrongen worden door werklozen voor hun uitkering te laten werken”.

“Bij overheidsaanbestedingen moeten bedrijven uit de gemeente en de regio een eerlijke kans krijgen. Behoud en bevordering van werkgelegenheid in de industriële productie – belangrijk voor lager- en middelbaar opgeleiden – is een noodzaak”.

“Afbouw van de sociale werkvoorziening (WSW) naar een uiteindelijke opheffing is de NCPN een gruwel. Mensen die vanwege hun lichamelijke of geestelijk beperking minder kunnen presteren mogen niet overgeleverd worden aan het reguliere bedrijfsleven waar de grillen van de markt en onderlinge concurrentie leidend zijn”.

“(…)Zo moet een eventueel volgend gemeentelijk herindeling/fusieplan, waardoor een nog grotere gemeente zou ontstaan, voorkomen worden en op voorhand van de hand worden gewezen. Dat zou een nieuwe aanslag op de gemeentelijke democratie betekenen”’

“Alles uit deze uitgave mag gepubliceerd, vermenigvuldigd en doorverteld worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever”

Sociale rechtvaardigheid! Hart voor de mensen, hard tegen onrecht!
NCPN-lijst 7-Rinze Visser.