ASOCIAAL TABOE

Op 18 september jl lag in de gemeenteraad van De Fryske Marren de nieuwe verordening WMO ter besluitvorming voor. De NCPN bracht hierover het volgende naar voren: “Voor ons ligt de nieuwe WMO-verordening. Al voor 2015 en zeker daarna zijn dergelijke documenten politieke documenten, gebaseerd op beleidsstukken waarin een nieuwe visie op voorzieningen, welzijnswerk en sociale zekerheid in het algemeen centraal staat. Een visie die de zware bezuinigingen moeten rechtvaardigen. Al in 2013 zijn er door de drie gemeenteraden besluiten genomen over onder meer de huishoudelijke hulp. Met een aantal kwalijke gevolgen, waar ik mij ook persoonlijk mee bemoeid heb. Wat bij bestuurlijk De Fryske Marren niet altijd in goede aarde viel. Ook deze verordening heeft als motto ‘zelfredzaamheid en ‘eigen kracht’.

De crisis is voorbij, zegt men. Maar de gevolgen niet. De transities zijn doorgevoerd, maar het probleem is nog dat ze nog niet in de hoofden van de mensen zitten. En dan nu de verordening. Hier wil ik wijzen op artikel 8 lid 3 en ik citeer: ‘Als het college van oordeel is dat een cliënt zijn hulpvraag redelijkerwijs van te voren had kunnen voorzien en met zijn beslissing had kunnen voorkomen, kan het college besluiten dat de cliënt niet in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening met betrekking tot zelfredzaamheid of participatie’. Einde citaat. Dit kan, en dat is eerder in de praktijk voorgekomen, dat oude en hulpbehoevende mensen  die zo lang mogelijk zelfredzaam willen zijn en daarom de hulpvraag uitstellen, geen gemeentelijke hulp zullen krijgen. Omdat een dergelijke tekst niet nieuw is, vraag ik het college: zijn er eerder in onze gemeente aanvragen op basis van dit artikel afgewezen en bent u bereid te verklaren dat het door mij zopas geschetste voorbeeld niet zal plaatsvinden?”

De verantwoordelijke wethouder was zeer vaag met zijn antwoord en ontweek zeker de tweede vraag. De rest van de gemeenteraad zweeg, op de woordvoerster van. GroenLinks na. Die vond de vraag van de NCPN nogal suggestief. Al met al werd er die avond weer eens gedemonstreerd dat de sociale kwestie een taboe-onderwerp is.