EEN BOM GEVALLEN

De gemeente De Fryske Marren kreeg dit jaar een verzoek van het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) om te kijken naar een mogelijke ruimte voor een wat groter dan gebruikelijk  asielzoekerscentrum  en voor een langere periode. Uit meerdere wellicht geschikte locaties was er de voorkeur om zo’n centrum samen met de gemeente Heerenveen te realiseren in een gebied grenzend aan Heerenveen en tot de gemeente De Fryske Marren behorend. De gemeenteraad van De Fryske Marren had inmiddels, omdat er nog te weinig informatie is, besloten de al geplande besluitvorming uit te vertellen. De NCPN had er bij een eerdere gelegenheid, gezien de ervaring, al op gewezen zeer zorgvuldig tewerk te gaan, omdat elke onvolkomenheid extra olie op het vuur zal gooien.

Al voor dat de bevolking van de in de buurt liggende dorpen en de aangrenzende Heerenveense wijk middels bijeenkomsten verder geïnformeerd konden worden en hun mening konden geven brak ‘de hel’ al los. Een handtekeningenactie was al in gang gezet, door enkele duizenden mensen ondertekend, en mail-brieven naar de gemeenteraad waren al de praktijk. Uiteraard deed het gemeentebestuur alles fout…. Zo vergeleek een briefschrijfster de eerste berichten met een bom die gedropt was. Zo vond een andere dat, een zeer bekend argument als het om azc’s gaat, alles achter gesloten deuren al beslist was. Zo was door het bericht een vakantie vernield, heeft men zorgen over de veiligheid en verwacht men vernielingen door asielzoekers en zal de leefbaarheid achteruit gaan. Kortom, men wil geen vluchtelingen in hun omgeving. Daarom worden alle argumenten verzameld die er maar te vinden zijn.

Vanwaar al die strijdbaarheid als het om opvang van asielaanvragers gaat. Ons land biedt zoveel sociale aanleiding om zich druk te maken waarover die zelfde mensen zich  dan niet of nauwelijks laten horen. Er blijkt zelfs een stichting te zijn opgericht om een azc op die plaats tegen te houden. De politie Heerenveen heeft zich ook tegen verklaard, want onvoldoende menskracht. Dat argument hebben we nog nooit gehoord als er ergens  een nieuwe woonwijk bij komt. Er zijn in de gemeente De Fryske Marren nog enkele andere opties, welke in het onderzoek niet de voorkeur kregen. De vraag lijkt legitiem dat als er in de directe omgeving van de tot nu toe voorkeurslocatie zoveel vijandschap tegen vluchtelingen is, of het voor de veiligheid van de vluchtelingen wel  gewenst moet zijn ze daar te huisvesten.