Armoede

Op de afgelopen gemeenteraadsvergadering van de gemeente De Fryske Marren was het B%W-voorstel ‘aanvalsplan armoede’ aan de orde. Dit houdt ondermeer in dat voor twee sociale regelingen voor mensen met lage inkomens de inkomensgrens wordt verhoogd, zodat meer inwoners in de gemeente ervoor in aanmerking zullen komen. Het ging hier over de minima-regeling en de bijzondere bijstand. De NCPN had het initiatief genomen tot het indienen van een motie – door een andere raadsfractie mede ondertekend -, waarin B&W verzocht worden om bekendheid te geven over alle mogelijke zaken waarvoor men bijzondere bijstand aan kan navragen.

De NCPN betoogde dat na het schandaal toeslagen kindreropvang ook andere politieke partijen wakker zijn geworden. “Als ik nu sommige landelijke politici hoor praten over bestaanszekerheid en armoedebestrijding dan is het net of ik mijzelf van zo’n twintig, dertig jaar geleden hoor praten. Als ik ze dan hoor praten over bestaanszekerheid dan bekruipt mij het gevoel dat ze het ook wel eens over hun eigen politieke bestaanszekerheid kunnen hebben – de verkiezingen komen eraan”, zo liet de NCPN woordvoerder weten. “Armoede is in de mode en is is ontdekt door de wetenschap en dat heeft al meerdere hoogleraarschappen opgeleverd. Maar om de armoede te bestrijden moet men de rijkdom bestuderen”….

Sommige woordvoerders waren wel voor het B&W-voorstel om een aantal sociale regelingen te verbeteren, maar betwijfelden het resultaat, zoals ‘hier lossen wij de problemen niet mee op’ en ‘het is pleisters plakken’. De NCPN hierover: we plakken pleisters op wonden die niet door de gemeente veroorzaakt zijn, maar door rijksbeleid,  door een grote politieke meerderheid gedeeld; als men vindt dat het een druppel is dan klopt dat, maar geen druppel op een gloeiende plaat; het kan een klein musje zijn, maar als er inwoners enigszins mee geholpen kunnen worden, dan is het niet blij zijn met een dooie mus…

De door de NCPN ingediende motie om bekendheid te geven aan de zaken waarvoor inwoners bijzondere bijstand aan kunnen vragen, werd door B&W overgenomen zodat deze niet meer in stemming hoefde te worden gebracht. B&W zullen wat in de motie gevraagd wordt gewoon uitvoeren. Het B&W- voorstel tot verbetering van twee sociale regelingen werd met algemene stemmen aangenomen.