MEER MUNITIEOPSLAG, MEER OEFENTERREINEN – GEVAARLIJKE ONTWIKKELING!

  1. Zoals op veel plaatsen in het land, zoals bij Lemmer is ook de Kollumerwaard in het noordoosten van Fryslân een gebied waar het Ministerie van Defensie – de Regering dus – het oog heeft laten vallen op munitieopslag en oefeningen met zware explosieven. Woordvoerders uit de bevolking daar voeren een aantal argumenten aan waarom de voorgenomen plannen niet door zouden moeten gaan: het belang van natuur, recreatie en landbouw en ook dat Nederland er te klein en te dichtbevolkt voor is. Allemaal valide argumenten. Ook de gemeente De Fryske Marren heeft in een officiële reactie op de plannen (zienswijze) ten oosten van Lemmer een aantal van de genoemde argumenten aangegeven. Doch één belangrijk argument – toch een belangrijk argument – is niet genoemd, ook niet door woordvoerders uit het noordoosten van Fryslân: dat in geval van oorlog deze regionale kruitvaten een vijandelijke doelwit zijn en zeer veel burgerslachtoffers gaan kosten.

 

Oorlog? Ja zeker! De defensieplannen overal in het land, dus ook op het grondgebied van De Fryske Marren, zijn onderdeel van voorbereiding op een oorlog. En die oorlog zal veel meer dan een regionale oorlog zijn. Wie alle berichten na de Russische inval in Oekraïne heeft gevolgd, die kan eenvoudigweg niet tot een andere conclusie komen. En dat zeker niet nadat zeer hoog geplaatste militairen de bevolking opriepen om zich op de oorlog voor te bereiden en om tot een oorlogseconomie te komen. Het laatste betekent dat de economie in dienst van de komende oorlog moet staan. We hebben het de laatste tijd maar al te vaak gehoord dat ‘wie vrede wil zich op de oorlog voorbereidt’….

 

Vooral in de gemeente De Fryske Marren is het akelig stil rondom het plan om ten oosten van Lemmer een munitieopslag annex oefenterrein met zware explosieven aan te leggen. Het lijkt alsof het de bevolking niet interesseert wat er te wachten staat. Het zijn de grote economisch en militaire machtsblokken die tegenover elkaar staan. Om de belangen van respectievelijk hún grootkapitaal te verdedigen en/of uit te breiden. De slachtoffers aan doden, gewonden en sociale achteruitgang zullen vooral de gewone mensen zijn. Zij die in de buurt van opslagplaatsen en oefenterreinen wonen zullen de eersten zijn, zij – de grote machten aan weerszij – zullen de laatsten zijn of de dans ontspringen. Zowel in Europa als in Rusland en in andere delen van de wereld. Optreden voor vrede en aanwijzen wie er wel belang bij oorlog hebben, dat zou nu aan de orde moeten zijn. Stop de wapenwedloop en oorlogsvoorbereidingen in het belang van het gewone volk waar dan ook! Stop de oorlog!!