NOGMAALS ZIEKENHUIZEN

Al eerder vroegen wij aandacht voor de plannen in ons land meerdere ziekenhuizen te sluiten. Zo werd er dit voorjaar op gewezen dat de gemeenteraad van De Fryske Marren, door een ruimtelijke ordeningsbeleid-voorstel aan te nemen, daarmee ook een politieke uitspraak deed om met het sluiten van twee ziekenhuizen (Heerenveen en Sneek) in te stemmen. Inplaats daarvan zou er een nieuw ziekenhuis in Joure (gemeente DFM) worden gebouwd en werd de gemeenteraad voorgelegd een stuk grond de bestemming ziekenhuis te geven. Omdat de strijd voor het behoud van de ziekenhuizen nog veel tijd zal vergen laten wij gedeelten van de toen door de NCPN-raadsfractie gehouden toespraak volgen.

“(…)Hier staat en ik citeer: ‘een bijdrage te leveren aan het toekomstbestendig maken van de ziekenhuiszorg in Friesland door de nieuwbouw van een ziekenhuis te faciliteren in de driehoek Joure-Zuid’. Dat is dus een positieve reactie op het plan om in Friesland twee ziekenhuizen te sluiten. Als de gemeenteraad dit voorstel aanneemt dan stemmen wij in met het reductieplan dat over onze provincie gaat en nog veel verder dan dat. Meerdere partijen – ook die in onze gemeenteraad vertegenwoordigd zijn – hebben te kennen gegeven het niet met het sluiten van streekziekenhuizen eens te zijn. De besturen van onze buurgemeenten – Heerenveen en Súdwest-Fryslân – hebben ook gezegd het met de plannen oneens te zijn. In plaats van de tijd te nemen en de gelegenheid te geven voor   discussie over de gezondheids- en ziekenhuiszorg, komen wij als gemeente als ‘lachende derde’ en een buitenkansje vierend met een ruimtelijke ordeningsbesluit waardoor er twee ziekenhuizen in de provincie kunnen verdwijnen. Als, zo hebben wij begrepen, het aantal bedden in het nieuw te bouwen ziekenhuis twee derde van de twee andere ziekenhuizen zal bedragen, dan is eenvoudig uit te rekenen hoe groot de volgende beddenreductie in de provincie weer zal zijn(…)”

Zo faciliteren wij ook dat de Nederlandse ziekenhuiszorg stap voor stap rijp wordt gemaakt voor particuliere investeerders. Het is dát wat de slopers onder toekomstbestendig verstaan. Binnen enkele tientallen jaren is het aantal ziekenhuizen in ons land gehalveerd terwijl de bevolking in die tijd fors gegroeid is. Met het aannemen van dit voorstel doen wij aan chauvinisme op de vierkante centimeter. Wees fatsoenlijk en praat met onze buurgemeenten die bij doorgang van de plannen hun ziekenhuis kwijtraken. Stel solidariteit gezondheidszorg boven vermeend economisch eigen belang. Wees geen aasgier die boven in de lucht hangt om van andermans dood te genieten(…)”