SCHOOLZWEMMEN NODIG!

Een jaar geleden stelde de NCPN in De Fryske Marren schriftelijke vragen aan B&W van de gemeente. Dit naar aanleiding van een bericht van de Nationale Raad Zwemveiligheid, waarin melding werd gemaakt van het geringe aantal kinderen in ons land dat nog zwemonderwijs krijgt en alle gemeenten waar het schoolzwemmen eerder werd afgeschaft werd opgeroepen dit weer in te voeren. In een antwoord op een van de NCPN-vragen werd de indruk gewekt dat het in onze gemeente wel meevalt en het aantal kinderen dat zwemlessen volgt hoog is en voor er voor ouders met lage inkomens een voorziening bestaat om de vaak dure zwemlessen te kunnen betalen. Dit alles liet bij de NCPN een onbevredigend gevoel achter.

Het is inmiddels bekend dat het aantal verdrinkingsgevallen alsmaar stijgt. Dit had de GL-PvdA- en de SP-Tweede Kamerfracties ertoe gebracht voor te stellen het schoolzwemmen als verplicht vak landelijk weer in te voeren. De Tweede Kamer heeft hiermee ingestemd. Het NCPN-gemeenteraadslid heeft B&W hiermee geconfronteerd en gevraagd of zij dit nieuws ook positief hebben ontvangen en zo ja, of zij bereid zijn de voorbereidingen te starten ten einde het schoolzwemmen opnieuw in te voeren en de gemeenteraad van de te nemen stappen hierbij op de hoogte te houden.

Het afschaffen van het schoolzwemmen was destijds een onderdeel van een grote bezuinigingsoperatie, het privatiseren van sociale verworvenheden en een terugtredende overheid. (‘Zelfredzaamheid, ‘eigen kracht’) Dat zeer veel kinderen niet meer leren zwemmen en er daardoor mensen door verdrinking overlijden is een gevolg van politieke besluiten in het kader van een uiterst rechts reveil van het kapitalisme. Dood door politieke schuld! In Nederland ontbreekt het aan rechtbanken om hierover te oordelen en dit te kunnen veroordelen…. Politiek gaat ook over mensenlevens…! Er is een politieke klimaatverandering nodig en snel!